Ελληνικό Περιβάλλον Ακτές και Θάλασσες


Κρινάκια της Παραλίας

Στην Ελλάδα με τα 16.000 σχεδόν χιλιόμετρα ακτών, τη μεγάλη ηλιοφάνεια, τη μεγάλη διακύμανση των βροχοπτώσεων, το γεωγραφικό διαμελισμό αλλά και την ποικιλία του ανάγλυφου δημιουργούνται συνθήκες διαβίωσης πανίδας και λωρίδας με περίπου είκοσι χιλιάδες είδη. Από αυτά γύρω στο 38% είναι ενδημικά του  μεσογειακού χώρου.
Οι ακτές, αμμουδιές, αμμόλοφοι και βράχοι συνήθως διαφέρουν οικολογικά απ τους καθαρά χερσαίους βιότοπους. Μια μεγάλη ποικιλία από ζώα και φυτά συναντώνται εδώ. Όστρακα, σκουλήκια, μικρές γαρίδες, μερικά ερπετά και ορισμένα θηλαστικά ζουν στις ακτές. Ο κρίνος της παραλίας, το αγκάθι της θάλασσας, βούρλα και το κρίταμο συμπληρώνουν την εικόνα. Από τα πουλιά οι γλάροι μαυροπετρίτης και το γεράκι είναι συνήθως οι μόνιμοι αντιπρόσωποί τους. Στις αμμώδεις παραλίες της Ζακύνθου έρχεται για


1.Κρίταμο, 2.Αγριοβιολέτα, 3. Ίνουλα

αναπαραγωγή η γνωστή μας θαλάσσια χελώνα "καρέττα" ενώ σε απομονωμένες ακτές και στις βραχονησίδες των Σποράδων, των Ιονίων νήσων και των Δωδεκανήσων ζουν και αναπαράγονται οι φώκιες της Μεσογείου "Μοναχός".
Στις θαλάσσιες αμμώδεις περιοχές κοντά σε ακτές κυριαρχούν οι γνωστές φυκιάδες.

Οι βραχώδεις ακτές καλύπτονται πολλές φορές από σχίνους, πουρνάρια, ρείκια, κέδρα, κρίταμο, μυρτιές, κάπαρη και άλλα. Στις ελληνικές ακτές αυτές οι πευκώνες είναι χαρακτηριστικοί με τη χαλέπια πεύκη, την τραχεία πεύκη και την κουκουναριά. Εδώ και σε μικρά ξερονήσια φωλιάζει ο αιγαιόγλαρος που κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της τουριστικής δραστηριότητας. Στις βραχώδης επίσης ακτές βρίσκονται ο μύχος, ο αρτέμης, ο πέτριλος και ο ασημόγλαρος. Από τα αρπακτικά, ο ψαραετός δεν φωλιάζει στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν μικροί πληθυσμοί απ' τον πετρίτη, το βραχοκιρκινέζι και το μαυροπετρίτη.


Προστατευόμενοι υγρότοποι από τη σύμβαση Ραμσάρ

Τα πραγματικά φύκια, εκτός από το φυτοπλαγκτό είναι τα μακροφύκη. Εδώ ζουν και να παράγονται μαρίδες, γόπες, σπάροι, πέρκες, σαλιγκάρια της θάλασσας, καβούρια, γαρίδες, θαλάσσιες ανεμώνες, πεταλίδες ψείρες της θάλασσας, στρείδια, μύδια και άλλα.
Στους αμμόλοφους (αμμοθίνες)
 βρίσκονται βούρλα, αγριοβιολέτες, το αγκάθι της θάλασσας, ο κρίνος της παραλίας το λινάρι και διάφορα αμμογκάθια. Εδώ τρέφονται και φωλιάζουν πουλιά όπως ο στρειδοφάγος, ο θαλασσοσφυριχτής, τα γλαρόνια, οι γλάροι και οι κουρούνες.