Μεγάλοι Εξερευνητές

 

 

Λαός κατά κύριο λόγο ναυτικός οι Έλληνες έπλασαν από την αρχαιότητα γοητευτικούς μύθους και θρύλους σχετικούς με το υγρό στοιχείο.  Ένας από τους ισχυρότερους θεούς του Ολύμπου ο Ποσειδώνας ήταν ο Θεός της θάλασσας. Δυο από τις μεγαλύτερες εποποιίες της αρχαιότητος σχετίζονται με τη θάλασσα. Η Αργοναυτική εκστρατεία για την οποία έγραψε ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, είναι μια θαυμαστή ναυτική περιπέτεια. Ο Ιάσονας Με συντρόφους ένδοξους ημίθεους και πλοίο τους την καλοτάξιδη Αργό διασχίζουν απέραντες Θάλασσες και ξεπερνούν πολλούς κινδύνους μέχρι να φτάσουν στην Αία, απ' όπου αρπάζουν το χρυσόμαλλο δέρας με τη βοήθεια της Μήδειας.
Πολύ παλαιότερο είναι το έπος του Ομήρου, "Οδύσσεια" που περιγράφει τις περιπέτειες του Οδυσσέα μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη.

 
Ο Πυθέας ακτοπλοϊκώς στην Σκανδιναβία
Κάποιες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι Ελληνικά πλοία ταξίδευαν μέχρι την Αγγλία να αγοράζουν μέταλλα, όπως κασσίτερο, που δύσκολα βρισκόταν στην Ελλάδα. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για επίσκεψη στα Αγγλικά νησιά είναι απ' τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Κατ' εντολή του δήμου της Μασσαλίας διέπλευσε το Γιβραλτάρ και ακολουθώντας τις Ιβηρικές και Γαλλικές ακτές έφτασε στο Βελέριον (Κορνουάλη) και στο Κάντιον (Κεντ). Διέσχισε όλη την ανατολική πλευρά της Βρετανίας χαρτογραφόντας την και κατέληξε στο Ντόβερ. Από εκεί ταξίδεψε στην Βαλτική κι έκανε τον περίπλου των Βαλτικών και Σκανδιναβικών παράλιων. Σε δύο συγγράμματα, «περί Ωκεανού» και «Γης περίοδος», περιέγραψε τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του, παραθέτοντας φυσικά και τους σχετικούς χάρτες.