Η Ζωή στη Θάλασσα

 

 

Υποδιαιρέσεις Θαλάσσιων Οργανισμών

Το πλαγκτόν
Το βένθος
Το νηκτόν
Το νευστό

Τα φύκη
Εκπρόσωποι Μεγάλων Θαλάσσιων Οργανισμών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Τα ψάρια
Τα ψάρια του Ιουνίου - Μεσογείου Θάλασσας
Τρόποι ψαρέματος

Αλλοι Οργανισμοί


Μουσείο Γουλανδρή

 
Εκτός από τα ψάρια, τα φυτά και τους διάφορους μικροοργανισμούς στις θάλασσές μας ζουν και διάφορα είδη από όστρακα τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της αλυσίδας της ζωής.

Πάτα εδώ για δεις πολλά από τα παραπάνω είδη οστράκων και άλλων οργανισμών τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Σας προτείνουμε όμως την επιτόπια επίσκεψη στο μουσείο για να δείτε και να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης. Μπορεί η παροιμία να λέει: "Μια φωτογραφία είναι ίση με σαράντα λέξεις"
στην περίπτωσή μας όμως η φωτογραφία δεν μπορεί να συλλάβει όλο το μεγαλείο της


Ο Σύντροφος των ναυτικών μας
Ασπρόγλαρος


Φλαμίνγκο στην βραχονησίδα Κάβουρας βόρεια της Αντιπάρου

Ατενίζοντας το Αιγαίο - Θαλασσοκόρακες
Θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε αναφορά και στα υδρόβια πτηνά που ζουν δίπλα στις θάλασσές μας και αποτελούν κι αυτά ένα κρίκο της αλυσίδας της ζωής. Στην Ελλάδα μας με τόσα χιλιόμετρα ακτών μπορούμε να βρούμε πολλά είδη πτηνών τα οποία ζουν μόνιμα στην πατρίδα μας και διατηρούν άρρηκτη σχέση με τη θάλασσα αλλά και πολλά τα οποία χρησιμοποιούν την χώρα μας για πέρασμα και ξεκούραση στο μακρινό τους ταξίδι προς το βορρά και το αντίθετο.
Ειδική αναφορά θα κάνουμε στους υγρότοπους:
Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου- Δάσος Στροφυλίας
Λιμνοθάλασσας Γιάλοβας - Πύλου
Τόσο στον ένα, όσο και στον άλλο υγρότοπο έχουν καταγραφεί πάνω από 250 είδη πουλιών. Είναι υγρότοποι με πολύ πλούσια ορνιθοπανίδα. Άνοιξη και Φθινόπωρο εμφανίζονται πολλά είδη ερωδιών, καλαμοκανάδες, νεροχελίδονα, λιγότερες χαλκόκοτες και σπανιότερα αργυροπελεκάνοι.
Χειμερινοί επισκέπτες της περιοχής είναι αρκετά είδη αετών (φιδαετοί, ψαραετοί, λιγότεροι βασιλαετοί).
Το οικοσύστημα της περιοχής Κοττυχίου – Λάμιας – Προκόπου συμπληρώνουν πυκνοί καλαμιώνες στα βαλτοτόπια, αμμουδερές παραλίες και αμμοθίνες στις ακρογιαλιές και ένα σπάνιο δάσος κουκουναριάς. Ο υγρότοπος της Γιάλοβας φιλοξενεί ένα μοναδικό ζωάκι:
τον αφρικανικό χαμαιλέοντα.
Ενδημεί μόνο σ’ αυτή την περιοχή. Οι περιβαλλοντολόγοι - μελετητές δεν περίμεναν να
καταγράψουν τόσο πλούσια ορνιθοπανίδα σ’ αυτούς τους δυο μικρούς υγρότοπους της πατρίδας μας. Τίποτα πάντως δεν είναι παράξενο στη φύση. Διαπίστωσαν τους λόγους και έδωσαν την εξήγηση: οι υγρότοποι αυτοί είναι οι πλησιέστεροι στην Αφρική. Βρίσκονται πάνω στο δυτικό (κόκκινο) δρόμο αποδημίας των πουλιών. Το θέαμα Φθινόπωρο και Άνοιξη είναι εντυπωσιακό. Χιλιάδες πουλιά, φεύγοντας για Αφρική ή επιστρέφοντας στους τόπους τους, καθώς περνούν από εδώ σταματούν για μερικές μέρες να ξεκουραστούν και να πάρουν δυνάμεις, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μερικά μάλιστα προτιμούν να ξεχειμωνιάσουν εδώ.