ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΕΡΑ
ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
ΤΥΠΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΝΕΜΟ;  

Ο άνεμος είναι απλά αέρας σε κίνηση. Προκαλείται με την ανώμαλη θέρμανση της γήινης επιφάνειας από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Δεδομένου ότι η γήινη επιφάνεια αποτελείται από ξηρά και νερό, ερήμους και δάση, η επιφάνεια απορροφά τη θερμότητα του ήλιου διαφορετικά.
Οι βαρύτερες, πιο δροσερές μάζες αέρα παίρνουν τη θέση του, Αυτή η κίνηση των αερίων μαζών δημιουργούν τους ανέμους. Με τον ίδιο τρόπο, έχουμε κίνηση της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τη γη επειδή το έδαφος κοντά

Εικ. 5 Συστήματα Ανέμων.
’νεμοι στην επιφάνεια της γης οδηγούν στη δημιουργία παγκόσμιων ζωνών ανέμων

στο γήινο ισημερινό θερμαίνεται περισσότερο από τον ήλιο από ότι το έδαφος
 

κοντά στους πόλους.
Σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενέργεια του αέρα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ο αέρας είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αφού θα δημιουργείται όσο λάμπει ο ήλιος.

 

Εικ. 6 Δημιουργία ανέμων στις ακτές λόγω διαφορετικής θερμοκρασίας
των νερών και της στεριάς.
 



 

  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΕΡΑ
   
 

Από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί την ενέργεια του αέρα. Πριν από 5.000 χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την δύναμη του αέρα για να κινήσουν τα ιστιοφόρα τους στον ποταμό  Νείλο. Αργότερα, οι άνθρωποι έχτισαν ανεμόμυλους για να αλέσουν το σιτάρι και άλλα δημητριακά. Οι πρώτοι ανεμόμυλοι έμοιαζαν με ρόδες από κουπιά. Αιώνες αργότερα, οι Ολλανδοί βελτίωσαν τον ανεμόμυλο. Τους έδωσαν μορφή πτερυγίων από ξύλο στην αρχή και μετά από πανί. Η Ολλανδία είναι διάσημη για τους ανεμόμυλούς της.

 


Εικ. 7 Ανεμόμυλοι στην Ολλανδία

 

Σε αυτήν την χώρα, οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν τους ανεμόμυλους για να αλέσουν σιτάρι, καλαμπόκι, να αντλήσουν νερό και σε πριονιστήρια.
Σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περιστασιακά τους ανεμόμυλους για να αλέσουν σιτάρι και να αντλήσουν νερό, αλλά χρησιμοποιούν νέες μηχανές οι οποίες με τη δύναμη του αέρα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.


Εικ. 8 Αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

 



 

 
ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
 
 

Όπως οι παλιοί ανεμόμυλοι, έτσι και οι σημερινοί χρησιμοποιούν πτερύγια για να δαμάσουν την κινητική ενέργεια του αέρα.
Ο αέρας ρέει γύρω από τα πτερύγια προκαλώντας την περιστροφή τους. Τα πτερύγια συνδέονται με έναν άξονα κίνησης που γυρίζει μια ηλεκτρική γεννήτρια η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια Όπως τα παλιά χρόνια έτσι και στις σημερινές ανεμογεννήτριες υπάρχει

 

ακόμα το ίδιο πρόβλημα: Δεν μας δίνουν την ωφέλιμη ενέργειά τους όταν δεν φυσά αέρας, δηλαδή το ένα τρίτο των ημερών του χρόνου. Όμως λειτουργούν κυρίως τον χειμώνα την περίοδο όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.
Οι διαχειριστές των αιολικών πάρκων γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να διαθέτουν αιολικά πάρκα εγκατεστημένα σε διαφορετικές περιοχές αλλά και

να συμπληρώνουν το δυναμικό τους προσφεύγοντας σε άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.
 



 

 

ΤΥΠΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Υπάρχουν δύο τύποι ανεμογεννητριών σήμερα: οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα και οι ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα.. Οι περισσότεροι ανεμόμυλοι είναι οριζόντιου άξονα.

Ανεμογεννήτριες Οριζόντιου ’ξονα
Οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα έχουν πτερύγια που μοιάζουν με τους έλικες των αεροπλάνων. Μια χαρακτηριστική οριζόντια ανεμογεννήτρια είναι τόσο ψηλή όσο ένα κτήριο είκοσι ορόφων δηλαδή περίπου 60 μέτρα. και έχει τρία πτερύγια που εκτείνονται 60 μέτρα. Οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο έχουν πτερύγια μακρύτερα από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου! Πρέπει να έχουν τόσο ύψος προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη κινητική δύναμη του ανέμου.
Ανεμογεννήτριες Κάθετου-άξονα

Οι ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα έχουν πτερύγια που

Σχεδιάγραμμα ανεμογεννήτριας.

πηγαίνουν από πάνω έως κάτω και μοιάζουν με γιγαντιαία χτυπητήρια αυγών. Μια τέτοια μηχανή έχει ύψος περίπου 30 μέτρα και πλάτος περίπου 15.

Παρ' όλα τα οφέλη των ανεμογεννητριών κάποιοι φέρνουν πολλές αντιρρήσεις για το πόσο ωφέλιμες είναι. Πάτα εδώ ή στο ανθρωπάκι δίπλα και θα ενημερωθείς για τα σημαντικότερα αρνητικά στοιχεία που προβάλλουν όσοι δεν θέλουν να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο στην περιοχή τους.

Εικ. 11 Ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα κατασκευασμένες στη θάλασσα

Εικ. 12 Ανεμογεννήτριες Κάθετου-άξονα

Κάνε κλικ εδώ για να δεις πολλές φωτογραφίες με ανεμογεννήτριες.
 

 

Τα αρχεία Flash είναι από τον αξιόλογο δικτυακό χώρο
http://www.bwea.com
Αν θέλεις να δεις ένα βίντεο από τον ίδιο δικτυακό χώρο πάτα στο παρακάτω βελάκι.
Βίντεο   (1,25 MB)