ΣΤΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΈΡΓΕΙΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 


Εικ. 72 Αστραπή, πάτα εδώ να δεις τα καταστροφικά αποτελέσματα ενός κεραυνού

Η ηλεκτρική ενέργεια υπήρχε στον κόσμο μας από παλιά. Δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος κατάφερε απλώς να την αιχμαλωτίσει και να τη χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος. Η αστραπή είναι μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται από τα ηλεκτρόνια που κινούνται από ένα σύννεφο σε άλλο ή που «πηδούν» από ένα σύννεφο στο έδαφος.
Έχετε αισθανθεί ένα τίναγμα όταν αγγίξατε ένα αντικείμενο μετά από έντονο περπάτημα σ’ ένα χαλί; Ένα νέφος ηλεκτρονίων «πηδά» σε σας από το αντικείμενο αυτό. Η κίνηση αυτή των ηλεκτρονίων ονομάζεται στατική ηλεκτρική ενέργεια.
Πιθανόν έχετε παρατηρήσει τα μαλλιά σας να σηκώνονται


Εικ. 73 Τα όμοια ηλεκτρικά φορτία απωθούνται
Πάτα εδώ για προσομοίωση του φαινομένου
Πρέπει να έχεις εγκαταστήσει τη γλώσσα προγραμματισμού Java, εδώ

μετά από το χτένισμα και καθώς πλησιάζετε τη χτένα σ’ αυτά. Σ’ αυτή τη περίπτωση τρίφτηκαν μερικά ηλεκτρόνια από τη χτένα και κινήθηκαν προς τα μαλλιά σας. Βλέπετε τα μαλλιά σας να σηκώνονται επειδή τα φορτία που δημιουργήθηκαν είναι όμοια και απωθούνται μεταξύ τους. Επίσης αν τρίψετε δυο μπαλόνια σ' ένα μάλλινο ύφασμα και στη συνέχεια τα πλησιάσετε τότε θα δείτε ν' απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Τ αντίθετο θα συμβεί αν τα πλησιάσετε σ' ένα τοίχο. Θα τα δείτε να "κολλούν" στον τοίχο.