ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
 

"Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου ΔΕΗ Λάδωνα κ. Σταθά  για το φωτογραφικό υλικό από το Εργοστάσιο - Τεχνική Λίμνη - Φράγμα Λάδωνα αλλά και για το έντυπο υλικό που έθεσε στη διάθεσή μας"

 

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Έχει το νερό τη δύναμη να παράγει ενέργεια;
Θα έλεγε κάποιος με την πρώτη επαφή μαζί του. Αν το σκεφτείς καλύτερα όμως και σε βάθος θα δεις ότι η δύναμη του νερού είναι τεράστια αφού είναι ο φόβος και ο τρόμος των υποβρυχίων και των ανθρώπων που ασχολούνται με το υγρό στοιχείο.
Το νερό ως στάσιμο στοιχείο έχει δυναμική ενέργεια και ως κινητό μέσο κινητική.
Η πτώση και η ροή του νερού είναι μέρος ενός αέναου κύκλου. Ο ήλιος εξατμίζει το νερό επάνω


Εικ. 13 Νερόμυλος

 

από τους ωκεανούς, τους ποταμούς και τις λίμνες, Οι υδρατμοί αυτοί μεταφέρονται με τον άνεμο και συμπυκνώνονται σε σύννεφα πάνω στα βουνά λόγω του ψύχους και απελευθερώνονται από τα σύννεφα με μορφή βροχής ή χιονιού.    (κλικ να παρακολουθήσεις ένα βίντεο με το κύκλο του νερού, βίντεο 3,8 ΜΒ)
Το νερό επιστρέφει στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες και ο κύκλος συνεχώς ολοκληρώνεται. Η βαρύτητα αναγκάζει το νερό στους ποταμούς και τα ρέματα να κινηθεί από τις θέσεις υψηλού εδάφους προς τις θέσεις χαμηλού εδάφους. Η δύναμη της κίνησης του νερού μπορεί να είναι πολύ ισχυρή.
Η δύναμη του νερού θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας επειδή συνεχώς ανανεώνεται από το χιόνι και τις βροχοπτώσεις. Εφ’ όσον ο ήλιος λάμπει και οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, δεν θα στερηθούμε από τη προσφορά της.

 

Πάτα στην εικόνα δίπλα για να δεις εικονικά τον κύκλο του νερού. Το αρχείο βρίσκεται στο δικτυακό χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Καστοριάς.
Επισκεφτείτε τον χρησιμοποιώντας τόν παρακάτω δεσμό.

http://kpe-kastor.kas.sch.gr

 



 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
 

 


Εικ. 14 Μουσείο Εφταπίτας. Αίγιο Αχαΐας

Το νερό έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για αιώνες. Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τους νερόμυλους για να αλέσουν το σιτάρι σε αλεύρι πριν από 2.000 χρόνια. Γύρω στα 1.800, αμερικανικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού για να δώσουν ενέργεια στα εργοστάσιά τους.
Ο υδραυλικός τροχός είναι μια απλή μηχανή. Το νερό διοχετεύεται μέσω σωληνώσεων συνήθως στους κάδους που έχει περιμετρικά η πτερωτή του νερόμυλου. Το βάρος του νερού αναγκάζει το τροχό να γυρίσει. Οι υδραυλικοί τροχοί μετατρέπουν την ενέργεια του κινούμενου νερού σε χρήσιμη ενέργεια για να αλέσουν το σιτάρι (βίντεο 1,9 MB), για την κίνηση πριονιστηρίων ή στις αντλίες νερού.
Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τη δύναμη του νερού για να κινήσουν μπαρουτόμυλους κατά την επανάσταση του 1821 (βίντεο 7,50 Mb) αλλά και αργότερα μέχρι να κατασκευαστούν τα σύγχρονα εργοστάσια μπαρούτης. Ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη της πατρίδας μας χρησιμοποιούνται οι νεροτριβές για το πλύσιμο μεγάλων υφασμάτων βίντεο 1,5 MB (κουβέρτες, φλοκάτες, μοκέτες).

Προς το τέλος του 19ου αιώνα, η δύναμη του νερού χρησιμοποιήθηκε για να  παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι πρώτες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν στον ποταμό Νιαγάρα το 1879.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων άρχισαν να είναι δημοφιλείς. Αυτά τα εργοστάσια μπορούσαν να παράγουν πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ότι τα υδροηλεκτρικά. Όταν η τιμή του πετρελαίου ανήλθε στα ύψη στη δεκαετία του ’70 οι άνθρωποι άρχισαν να


Εικ. 15 Μουσείο Εφταπίτας. Νερόμυλος Ελαιοτριβείου.

ενδιαφέρονται και πάλι για τη δύναμη του νερού. Σήμερα παράγουμε πιο φθηνή ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά απ’ ότι από τα θερμοηλεκτρικά (0,0060 € η Kwh στο υδροηλεκτρικό απ’ ότι 0,053 € στο θερμοηλεκτρικό.)


Το αρχείο Flash από τον δικτυακό χώρο:
http://www.energyquest.ca.gov/story/chapter13.html

 



 

 
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ  


Εικ. 16 Τεχνική Λίμνη - Φράγμα Λάδωνα

Είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια όπου υπάρχουν φυσικοί καταρράχτες. Δεν είναι τυχαίο που τα πρώτα εργοστάσια κατασκευάστηκαν στον Νιαγάρα. Τα φράγματα, που παράγουν τεχνητούς καταρράκτες, είναι ο επόμενος καλύτερος τρόπος. Φράγματα κατασκευάζονται σε ποταμούς όπου η έκταση του εδάφους επιτρέπει τη δημιουργία μιας λίμνης ή μια δεξαμενής.
Δεν χρησιμοποιούνται όλα τα φράγματα για παραγωγή ενέργειας αλλά και για

 

έλεγχο των πλημμύρων του ποταμού αλλά και για άρδευση των καλλιεργειών.

 



 

 
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ  


Εικ 17 Είδη Στροβίλων

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σήμερα χρησιμοποιούν μοντέρνες μεθόδους παραγωγής ενέργειας ακριβώς όπως και τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια. Η διαφορά είναι στο καύσιμο που χρησιμοποιείται, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από το νερό. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αποτελούνται από τρία μέρη: 

 
  1. Τη τεχνική λίμνη όπου το νερό αποθηκεύεται.

  2. Το φράγμα με τις πύλες που μπορούν ν’ ανοίξουν και να κλείσουν για να ελέγξουν τη ροή του νερού αλλά και την περίπτωση υπερχείλισης μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού μέχρι το εργοστάσιο.

  3. Τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (θάλαμος ελέγχου, στρόβιλος, γεννήτρια, γραμμές μεταφοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική υπηρεσία, ΔΕΗ στην περίπτωση της Ελλάδας.)

 
 
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Εικ. 19 Πτερύγια Στροβίλου

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων είναι η δυνατότητά τους να αποθηκεύσουν ενέργεια αφού, το νερό σε μια τεχνική λίμνη είναι αποθηκευμένη ενέργεια.
Το νερό μπορεί να αποθηκευτεί σε μια λίμνη και να απελευθερωθεί όποτε απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, μπορούν να μειώσουν την
παραγωγή ενέργειας.
Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν χρειαζόμαστε

 

περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια,  το εργοστάσιο μπορεί να δώσει και πάλι μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ & ΚΟΣΤΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πόση ηλεκτρική ενέργεια παίρνουμε από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια;
Ανάλογα με το ποσό των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του έτους. Συνολικά, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, που παράγει περίπου 25% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

 



 

 

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ενέργεια που παίρνουμε απ’ αυτά τα εργοστάσια είναι καθαρή ενέργεια, αλλά προκαλεί αλλαγές στο περιβάλλον.
Με την κατασκευή φραγμάτων αλλάζει συνολικά το περιβάλλον μιας περιοχής. Πολλοί ευαίσθητοι οργανισμοί ενοχλούνται με καταστροφικά γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Αγροκτήματα, δρόμοι, και μερικές φορές ολόκληρες πόλεις πρέπει να μετακινηθούν όταν χτίζεται ένα φράγμα, επειδή η τεχνική λίμνη που θα δημιουργηθεί θα πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις ξηράς.
Στη θετική πλευρά, το τρεχούμενο νερό είναι μια καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Επιπλέον, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν εκπέμπουν οποιουσδήποτε ρύπους επειδή δεν καίνε κανένα καύσιμο. Υπάρχουν και άλλα οφέλη: τα φράγματα μπορούν να ελέγξουν το νερό του ποταμού ώστε να μην γίνονται πλημμύρες και στις τεχνικές λίμνες κατασκευάζονται εγκαταστάσεις κωπηλασίας κολύμβησης και ιχθυοκαλλιεργειών.
 

  Δεσμοί για τα Βίντεο της Δύναμης του Νερού:

Βίντεο 1ο    Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας. Ο Μπαρουτόμυλος (7,50 MB)
Βίντεο 2ο   Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας. Η Νεροτριβή (1,50 MB)
Βίντεο 3ο   Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας. Ο Νερόμυλος (1,90 MB)
Βίντεο 4ο   Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας. Η Δύναμη του Νερού (3,70 MB)
Βίντεο 5ο   Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Λάδωνα  (7 MB)