ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΠΑΝΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΠΑΝΙΟ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΠΑΝΙΟ;

Το προπάνιο είναι ένα αέριο πλούσιο σε ενέργεια το οποίο συσχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το προπάνιο βρίσκεται συνήθως μαζί με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στις υπόγειες δεξαμενές. Το ονομάζουμε και ορυκτό καύσιμο επειδή διαμορφώθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν από τα υπολείμματα των μικροσκοπικών ζώων και των φυτών θάλασσας.
Πριν εκατομμύρια χρόνια έγιναν μεγάλες αναστατώσεις στο στερεό φλοιό της γης. Οι θάλασσες και οι λίμνες ήταν γεμάτες όχι μόνο από ψάρια αλλά και από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς ζωικούς κα φυτικούς οργανισμούς (πλαγκτόν). Με το πέρασμα τω αιώνων οι οργανισμοί αυτοί καταπλακώθηκαν από λάσπες και όγκους χωμάτων. Από τις μεγάλες πιέσεις, τις υψηλές θερμοκρασίες και από τις διάφορες ζυμώσεις που έγιναν, σιγά σιγά σχηματίστηκε το πετρέλαιο και πάνω από αυτό το φυσικό αέριο και το προπάνιο.
Το προπάνιο πολλές φορές είναι παγιδευμένο μέσα στους βράχους όπως το νερό στο σφουγγάρι. Πολλές φορές όταν λέμε προπάνιο ή φυσικό αέριο εννοούμε το ίδιο πράγμα.
Το συναντάμε σε υγρή κα σε αέρια μορφή όπως ακριβώς και το νερό. Υπό κανονικές συνθήκες είναι αέριο, αλλά όταν πιεστεί γίνεται υγρό.
Το προπάνιο αποθηκεύεται ως υγρό σε ειδικές δεξαμενές και με σταθερή ατμοσφαιρική πίεση. Το αέριο προπάνιο καταλαμβάνει 270 φορές περισσότερο όγκο από το υγρό προπάνιο. Μια δεξαμενή με 1000 λίτρα αέριο προπάνιο θα παρείχε σε μια οικογένεια αρκετά καύσιμα για να μαγειρεύουν μια εβδομάδα. Ο ίδιος όγκος σε υγρή μορφή θα παρείχε στην ίδια οικογένεια καύσιμα για να μαγειρεύουν πάνω από 5 έτη! Το προπάνιο παίρνει μορφή αέριου όταν απελευθερώνεται για να τροφοδοτήσει με καύσιμα τις συσκευές αερίου.
Το προπάνιο είναι παρόμοιο με το φυσικό αέριο. Όπως το φυσικό αέριο, έτσι και το προπάνιο είναι άχρωμο και άοσμο. Μια άσχημη μυρωδιά προστίθεται στο προπάνιο ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί σε περιπτώσεις διαρροής του. Και όπως όλα τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) έτσι και το προπάνιο είναι μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανανεώσουμε τις προμήθειες προπανίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ

Το προπάνιο προϋπήρχε για εκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν είχε ανακαλυφθεί έως το 1912. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο να το αποθηκεύσουν. Εξατμιζόταν όταν αποθηκευόταν.
Ένας αμερικανικός επιστήμονας, ο Δρ Walter Snelling, ανακάλυψε ότι το αέριο προπάνιο θα μπορούσε να αλλάξει σε υγρή μορφή και να αποθηκευτεί αν δεχτεί πίεση. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε η διοχέτευση προπανίου σε κτήρια

 

 

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ

Το προπάνιο προέρχεται από τις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σαράντα επτά τοις εκατό του προπανίου που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχομαι από το ακατέργαστο φυσικό αέριο. Το ακατέργαστο φυσικό αέριο είναι περίπου 90 τοις εκατό μεθανίου, περίπου πέντε τοις εκατό προπανίου, και περίπου πέντε τοις εκατό άλλα αέρια. Το προπάνιο διαχωρίζεται από τα άλλα αέρια στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου. Επίσης παίρνουμε προπάνιο κατά την διύλιση του πετρελαίου όπου μαζί με την βενζίνη αποτελούν τα σημαντικότερα προϊόντα.

  

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΝΙΟΥ

Πώς το προπάνιο φτάνει στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν;
Το προπάνιο μεταφέρεται συνήθως μέσω των υπόγειων σωληνώσεων στους τερματικούς σταθμούς διανομής. Οι τερματικοί σταθμοί διανομής είναι όπως οι αποθήκες εμπορευμάτων που αποθηκεύουν τα εμπορεύματα πριν τα στείλουν στα καταστήματα. Μερικές φορές το καλοκαίρι, όταν χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια για θέρμανση, το προπάνιο αποθηκεύεται σε μεγάλα υπόγεια σπήλαια.
Από τους τερματικούς σταθμούς διανομής, μεταφέρεται με το σιδηρόδρομο, τα φορτηγά, και τα ειδικά σούπερτανκερ στις ειδικές εγκαταστάσεις.
Από εκεί το προπάνιο διοχετεύεται στην αγορά σε διαφορετικές ποσότητες. Γνωστές σε όλους μας είναι οι φιάλες προπανίου ίδιες με τις φιάλες υγραερίου.

  

 

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΠΑΝΙΟ

Το προπάνιο χρησιμοποιείται από βιομηχανίες, σπίτια, αγροκτήματα, και επιχειρήσεις συνήθως για θέρμανση. Χρησιμοποιείται επίσης ως καύσιμο στα μέσα μεταφοράς.

Σπίτια
Το προπάνιο χρησιμοποιείται συνήθως στις αγροτικές περιοχές. Τα σπίτια χρησιμοποιούν το προπάνιο για θέρμανση, ζέσταμα του νερού σε θερμοσίφωνες, μαγείρεμα κ.α..

Αγροκτήματα
Τα μισά από τα αγροκτήματα της Αμερικής στηρίζονται στο προπάνιο για να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Οι αγρότες χρησιμοποιούν το προπάνιο σε ξηραντήρια, για να θερμάνουν θερμοκήπια και ορνιθοτροφεία.

Επιχειρήσεις
Κτήρια επιχειρήσεων και γραφείων, εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν το προπάνιο για θέρμανση και μαγείρεμα.

Βιομηχανία
Το μισό από το προπάνιο χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία. Οι εργαζόμενοι μεταλλείων χρησιμοποιούν μικρές δεξαμενές προπανίου για να τροφοδοτήσουν με καύσιμο τους φανούς τους. Οι φορητές θερμάστρες προπανίου δίνουν ζεστασιά σε εργαζομένους που εργάζονται στην κατασκευή δρόμων όταν ο καιρός είναι κρύος. Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της ασφάλτου κατά την κατασκευή δρόμων και ως καύσιμο για την κίνηση διαφόρων μεταφορικών μέσων σε κλειστούς χώρους.

Καύσιμα μεταφορών
Το προπάνιο έχει χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στα μεταφορικά μέσα για πολλά χρόνια. Σήμερα, πολλές εταιρίες ταξί και διάφορα άλλα οχήματα το χρησιμοποιούν αντί της βενζίνης για να τροφοδοτήσουν με καύσιμα τις μηχανές τους. Το προπάνιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βενζίνη. Κατ’ αρχάς, το προπάνιο καίγεται χωρίς ν’ αφήνει κατάλοιπα στις μηχανές. Δεύτερον, οι μηχανές που χρησιμοποιούν προπάνιο εκπέμπουν λιγότερους ρύπους στον αέρα από ότι οι μηχανές που χρησιμοποιούν τη βενζίνη.
Παρ’ όλα αυτά αποφεύγεται η χρήση του για τους παρακάτω λόγους: πρώτον δεν είναι εύκολο να βρεθεί σε πολλά πρατήρια καυσίμων παρά μόνο σε μερικές κεντρικές πόλεις και δεύτερον χρειάζονται αρκετά χρήματα για ν’ αγοραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.