ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

Όλες οι κοινωνίες χρησιμοποιούν εκείνες τις πηγές ενέργειας που ήταν διαθέσιμες στο περιβάλλον τους.
Ο ήλιος και τα δάση έδωσαν την ενέργεια τους στον άνθρωπο για πολλά χρόνια. Μόνο πριν 5.000 χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλες πηγές ενέργειας. Με τη χρήση της μυϊκής ενέργειας, στην αρχή οι άνθρωποι άλεθαν το καλαμπόκι

Εικ. 101 Αττικό αγγείο, Βερολίνο, Staatliche Museen.
Στο εργαστήρι του χαλκοχύτη που εικονίζεται εδώ, οι τεχνίτες έχουν κρεμάσει στον τοίχο πλάι στο καμίνι του χυτηρίου τις εικόνες του Ήφαιστου κα της Αθηνάς, των προστατών τους.

χρησιμοποιώντας πέτρες και ξύλινα μπαστούνια. Στη συνέχεια, έφτιαξαν τις μυλόπετρες, με τις οποίες μπορούσαν να αλέθουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες καλαμποκιού.

 

Η τεχνική αυτή χρειάζονταν δύο πέτρες. Η επάνω πέτρα περιστρεφόταν ενώ η κάτω παρέμενε σταθερή.
Το καλαμπόκι έπεφτε μέσα από μια τρύπα στην επάνω πέτρα. Ο εξωτερικός φλοιός έφευγε και στη συνέχεια οι πέτρες άλεθαν το καλαμπόκι.
Στην αρχή, για την περιστροφή της επάνω πέτρας, χρησιμοποιήθηκε η μυϊκή δύναμη των ανθρώπων. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν τα ζώα.

 

Εικ. 102 Φτιαγμένη από κορμούς δέντρων
Κίνηση Μυϊκή δύναμη

Εικ. 103 Μελανόμορφο αγγείο στο οποίο παριστάνεται ένα από τα πρώτα ελληνικά
 

εμπορικά πλοία με χρήση πανιού. Εδώ ταξιδεύει ο θεός Διόνυσος με συνοδεία δελφινιών.540-535 π.Χ., Μουσείο Μονάχου

 

Στις θάλασσες τα πλοία αποκτούν όγκο. Έτσι δεν είναι εύκολη η χρήση των κουπιών. Αρχίζει να χρησιμοποιείται η δύναμη του ανέμου. Τότε είναι που καθιερώνεται η εξαρτία με το μοναδικό τετράγωνο πανί που θα αποτελέσει το κυρίαρχο στοιχείο για τα εμπορικά καράβια του αρχαίου κόσμου.  Τα κουπιά, που δεν μπορούν πια να κινήσουν τα ογκώδη και βαριά πλοία, θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης και για μανούβρες στα λιμάνια.

  

 

Πριν 2.500 χρόνια περίπου, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους ανεμόμυλους και τους νερόμυλους για να αλέσουν το σιτάρι. Αργότερα, αυτές οι απλές μηχανές χρησιμοποιήθηκαν για να κινήσουν πριονιστήρια και να αντλήσουν νερό από τη γη.

 


Κάτω Κίνηση


Πάνω Κίνηση

Εικ. 104, 105 Υδροτροχοί παλαιού τύπου

 

Σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους, αναπτύχθηκαν παρόμοιες τεχνικές για την αξιοποίηση της ενέργειας του ανέμου.
Άρχισαν να χρησιμοποιούν τη δύναμη του αέρα για να κινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο. Κατασκεύασαν βάρκες, μικρές στην αρχή, με πανιά που αιχμαλώτιζαν τη δύναμη του αέρα. Μπορούσαν να ταξιδέψουν πλέον σε νέες περιοχές. Ο αέρας ήταν η πρώτη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για τις μετακινήσεις του ανθρώπου.

 

Εικ. 106 Φοινικικό πλοίο

Εικ. 107 Το ατμόπλοιο Savanah (1819) είναι το

 

πρώτο που διαπλέει τον ατλαντικό.

 

Πρώτοι οι Αιγύπτιοι συνέλεξαν πετρέλαιο που επέπλεε στην επιφάνεια των λιμνών. Έκαιγαν το πετρέλαιο για φωτισμό. Αμερικανοί ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα για να ψήσουν δοχεία αργίλου.

 

Οι αρχαίοι κινέζοι χρησιμοποίησαν το φυσικό αέριο για να θερμάνουν το νερό της θάλασσας και να παράγουν αλάτι. Διοχέτευαν το αέριο με σωλήνες από ρηχά φρεάτια.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια. Διοχέτευαν με σωλήνες το καυτό νερό από τις ζεστές πηγές στα σπίτια τους και το

Εικ. 108 Αυτή η ιστορική ζωγραφιά απεικονίζει ιθαγενείς Αμερικάνους να χρησιμοποιούν ζεστές πηγές στην Καλιφόρνια.
Μερικές φυλές θεωρούσαν τις ζεστές πηγές ουδέτερο έδαφος όπου δεν επιτρεπόταν καμιά πολεμική αναμέτρηση.

χρησιμοποιούσαν για θέρμανση. Οι άνθρωποι μάθαιναν πώς να χρησιμοποιήσουν πολλές διαφορετικές πηγές ενέργειας. Αλλά μέχρι και 150 έτη πριν, ο ήλιος και το ξύλο παρείχαν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμα σήμερα

 

χρησιμοποιούν μόνο αυτές τις δυο πηγές ενέργειας.