ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

Ο άνθρωπος έβλεπε αστραπές να σχίζουν τον ουρανό και να προκαλούν πυρκαγιές. Ήταν φοβισμένος και έτρεχε μαζί με τα ζώα να προφυλαχθεί απ’ αυτό το θεριό. Αλλά κάποια μέρα δεν έτρεξαν. Ίσως κάποια κρύα ημέρα αισθάνθηκαν τη θερμότητα. Ίσως παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να δουν τη νύχτα με την φωτιά.
Κανένας δεν ξέρει πώς συνέβη. Ένα γενναίο άτομο έφερε ένα ξύλο αναμμένο μέσα στη σπηλιά.


(450 KB)

 

Οι άνθρωποι άρχισαν να βάζουν ξύλα στη φωτιά για να την κρατήσουν αναμμένη. Η φωτιά τους κράτησε ζεστούς. Τους έδωσε φως και κράτησε τα επικίνδυνα ζώα μακριά τους. Για πρώτη φορά, είχαν ένα σπίτι. Δεν κοιμούνταν πλέον οπουδήποτε βρεθούν στο τέλος της ημέρας. Οι κυνηγοί επέστρεψαν «στο σπίτι τους» τη νύχτα στη φωτιά τους και την ασφάλειά τους. Τα παιδιά και οι γέροι σιγουρεύονταν ότι η φωτιά δεν θα έσβηνε μαζεύοντας και ενισχύοντάς την με ξύλα.
Αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι των σπηλαίων δεν ήξεραν πώς να ανάψουν μια φωτιά. Εάν η φωτιά έσβηνε, έπρεπε να περιμένουν έως ότου χτυπήσει πάλι η αστραπή. Το να κρατήσουν τη φωτιά αναμμένη ήταν μια πολύ σημαντική εργασία. Είχαν την πρώτη πηγή ενέργειας που θα μπορούσαν να ελέγξουν.