ΓΗΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 
ΓΗΙΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ


Εικ. 65 Στρώματα της Ατμόσφαιρας της γης.

 

Η γη μας περιβάλλεται από ένα στρώμα αερίων το οποίο ονομάζεται ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτό το στρώμα η γη μας θα ήταν τόσο κρύα που σχεδόν τίποτα δεν θα μπορούσε να ζήσει. Θα ήταν ένας παγωμένος πλανήτης. Η ατμόσφαιρά μάς κρατά ζωντανούς και ζεστούς.
Η ατμόσφαιρα αποτελείται από πολλά διαφορετικά αέρια. Το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας (99%) είναι οξυγόνο και άζωτο. Το άλλο 1% είναι ένα μείγμα από αέρια του «θερμοκηπίου». Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι συνήθως υδρατμοί, που αναμιγνύονται με το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το όζον, το νιτρικό οξύ, χλωροφθοράνθρακες (CFC) και άλλα αέρια.
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο που παράγουμε όταν αναπνέουμε και όταν καίμε ξύλα και ορυκτά καύσιμα. Το μεθάνιο είναι το κύριο αέριο στο φυσικό αέριο. Παράγεται επίσης όταν αποσυντίθενται τα φυτά και τα ζώα. Τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου παράγονται με τη καύση των καυσίμων και με άλλους τρόπους. 

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
   
 

 

Εικ. 66 Απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας ως θερμότητας από τη γη

 

Οι ακτίνες του φωτός του ήλιου (ακτινοβόλος ενέργεια) λάμπουν πάνω στη γη κάθε μέρα. Μερικές από αυτές τις ακτίνες ανακλώνται από τα σύννεφα και επιστρέφουν πίσω στο διάστημα. Μερικές ακτίνες απορροφώνται από τα μόρια της ατμόσφαιρας. Περίπου το μισό από το φως του ήλιου περνά μέσω της ατμόσφαιρας και φθάνει στη γη.
Όταν το φως του ήλιου χτυπά τη γη, το μεγαλύτερο μέρος του μετατρέπεται σε θερμότητα (θερμική ενέργεια). Η γη απορροφά ένα μέρος από αυτήν την θερμότητα. Το υπόλοιπο ανακλάται προς την ατμόσφαιρα. Αυτό προφυλάσσει τη γη από την υπερθέρμανση.
Όταν αυτή η θερμότητα φθάσει στην ατμόσφαιρα, σταματά. Η θερμότητα δεν μπορεί να περάσει μέσω της ατμόσφαιρας όπως το φως του ήλιου. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της θερμότητας παγιδεύεται και επιστρέφει πίσω στη γη. Παρ’ όλο που πιστεύουμε ότι ο ήλιος θερμαίνει τη γη, στην πραγματικότητα η ενέργεια της θερμότητας είναι αυτή που δίνει το μεγαλύτερο μέρος της ζεστασιάς μας.