Το Κλίμα της Ελλάδας
 

Η Ελλάδα ανήκει στη βόρεια εύκρατη ζώνη, σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος από 34° 48' ως 41° 45' κι έχει γενικά εύκρατο κλίμα.

Επειδή όμως βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσογείου παρουσιάζει, όπως όλες οι παραμεσόγειες περιοχές, ορισμένες ιδιομορφίες και γι' αυτό το κλίμα της χαρακτηρίζεται μεσογειακό, δηλαδή ήπιους και βροχερούς χειμώνες, σχετικώς θερμά και ξηρά καλοκαίρια και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο σχεδόν το χρόνο. Οι εποχές δεν τηρούν απόλυτα στη διαδοχή τους την τρίμηνη διάρκειά τους, ούτε και τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά. Το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: Την ψυχρή και βροχερή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και άνομβρη εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η διάρκεια της άνοιξης φτάνει μέχρι τα μέσα Μαΐου περίπου γιατί από τότε αρχίζουν ζέστες

Εικ. 182 Δορυφορική Φωτογραφία της Ελλάδας

καλοκαιρινές. Το καλοκαίρι αρχίζει από τα μέσα Μαΐου και πολλές φορές καλύπτει και το Σεπτέμβριο. Παρατηρείται χρονικός περιορισμός της άνοιξης και του φθινοπώρου και χρονική διεύρυνση του καλοκαιριού και του χειμώνα.

 
Χάρτης απόκλισης της ελάχιστης θερμοκρασίας, έτους 2004,
από τις κλιματικές τιμές τών ετών
1961- 1990
Εικ. 183, Πηγή: ΕΑΑ
 
Χάρτης απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας, έτους 2004,
από τις κλιματικές τιμές τών ετών 1961- 1990
Εικ. 184, Πηγή: ΕΑΑ

Τα κλιματολογικά στοιχεία παρουσιάζουν αισθητή διακύμανση κατά περιοχές, εξαιτίας της ανάγλυφης διαμόρφωσης του εδάφους (οροσειρές) και του θαλάσσιου διαμελισμού του. Έτσι, ενώ η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από +7° C ως +26° C, παρατηρείται ελάχιστη θερμοκρασία -7° C (Ιανουάριος - Κοζάνη) και μέγιστη +44° C (Ιούλιος - Λάρισα).

 

Χάρτης απόκλισης της αθροιστικής βροχόπτωσης,
 έτους 2004 από τις κλιματικές τιμές τών ετών 1961 - 1990

Εικ. 185, Πηγή: ΕΑΑ

 

Οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες στη Δυτική Ελλάδα (μέσος όρος ύψους βροχών ετών 1951-1970 σε χλστμ 1.010) και λιγότερες στην Ανατολική (585 χλστμ. κατά την ίδια χρονική περίοδο).

 
Εικ. 186 Μηνιαία αθροιστική βροχόπτωση στο σταθμό του Θησείου για το 2004
και αντίστοιχη κλιματική τιμή 1961 - 1990, Πηγή: ΕΑΑ
 

Από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά της Ανατολικής Ελλάδας μεταπίπτουμε στο υγρό της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. Από βορρά προς νότο η διακύμανση είναι μικρή, με κάπως περισσότερες βροχοπτώσεις στα βορειοδυτικά διαμερίσματα (Ιωάννινα).Οι βροχές στη χώρα μας ακόμη και τη χειμερινή περίοδο δεν διαρκούν για πολλές ημέρες και ο ουρανός της Ελλάδας δεν μένει συννεφιασμένος για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της γης. Οι χειμερινές κακοκαιρίες διακόπτονται συχνά κατά τον Ιανουάριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου από ηλιόλουστες ημέρες, τις γνωστές από την αρχαιότητα “ Αλκυονίδες ημέρες”. Η χειμερινή εποχή είναι γλυκύτερη στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου από ό,τι στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα.

Το κλίμα επηρέασε τη διαμόρφωση του πολιτισμού και εξαιτίας της ποικιλίας που παρουσιάζει κατά περιοχές, παρατηρείται η ιδιαιτερότητά του από την αρχαιότητα ως σήμερα σε κάθε περιοχή. Ακόμη εξαιτίας του κλίματος διαμορφώθηκαν οι καλλιέργειες κατά περιοχές, η βλάστηση και τα είδη δέντρων.

 


Ενδιαφέρουσες Διευθύνσεις:

http://www.noa.gr/forecast/bolam/index.htm Μηνιαία Δελτία και Ετήσιες Ανασκοπήσεις Μετεωρολογικών Παραμέτρων για την Ελλάδα  (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)