Η Γη μας!
 

 
 
 
 
 

5 MB

Πάτα κι εδώ να παρακολουθήσεις ένα βίντεο που δείχνει με διαδοχικές φωτογραφίες το σχηματισμό του γήινου ανάγλυφου (5 MB).

Δισεκατομμύρια χρόνια πριν μια πύρινη μπάλα από λιωμένα πετρώματα και αέρια γυρίζει γύρω από τον ήλιο και ταξιδεύει μαζί του στο σύμπαν. Τα χρόνια περνούν. Η πύρινη μπάλα ακτινοβολεί τη θερμότητά της στο διάστημα και σιγά - σιγά το λιωμένο πέτρωμά της αρχίζει να παγώνει. Μια λεπτή κρούστα από στερεοποιημένο πέτρωμα καλύπτει την επιφάνειά της. Η ψύξη του πλανήτη με τη πάροδο εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία ενός στερεού φλοιού. 

Εικ1. Η Γη στο παρελθόν

Πολλές φορές βουλιάζει στο πυρακτωμένο μάγμα που

 

βρίσκεται από κάτω του. Άλλοτε πάλι πύρινες φλόγες εκτοξεύουν στην επιφάνεια

 

λιωμένο μέταλλο που με τη σειρά του παγώνει και αρχίζουν τα πρώτα εξογκώματα πρόγονοι και μακρινοί παππούδες των σημερινών βουνών. Θερμά αέρια συγκεντρωμένα κάτω από την επιφάνεια απελευθερώθηκαν με τις εκρήξεις των ηφαιστείων και σχημάτισαν μια πυκνή ατμόσφαιρα.  Ταυτόχρονα οι μετεωρίτες που συντρίβονταν στην επιφάνεια δημιούργησαν χιλιάδες κρατήρες. Πριν η γη συμπληρώσει ένα δισεκατομμύριο χρόνια ζωής ήταν αρκετά ψυχρή ώστε οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας να


Εικ.3 Έκρηξη Ηφαιστείου

συμπυκνωθούν σε υγρό νερό. Αυτό το νερό πέφτοντας σα βροχή για εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε τους ωκεανούς της γης. Ο πλανήτης άρχισε να μοιάζει με τον πλανήτη γη που ξέρουμε σήμερα. Τέτοια φαινόμενα, άλλα με την ίδια ένταση και άλλα όχι,

Εικ.2 Ηφαίστειο


Εικ. 4 Βροχή

επηρεάζουν  τα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη μας

ακόμη και σήμερα. Οι μεγάλοι παράγοντες που


Εικ.5 Η Γη από το Διάστημα

επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα παγκοσμίως σήμερα είναι ο ήλιος, ο κύκλος του νερού, και η ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει.

Ίσως τη μεγαλύτερη επιρροή στον καιρό και το κλίμα του πλανήτη μας σήμερα την προκαλεί ο ήλιος επειδή
το ποσό φωτός του ήλιου που θα λάβει ένας τόπος θα καθορίσει το κλίμα του. Το ποσό ηλιακής ενέργειας
που θα απορροφήσει ένας τόπος έχει επιπτώσεις στο
 

ποσό της πτώσης και της εξάτμισης του νερού. Αυτή η ατελείωτη διαδικασία της μεταφοράς νερού, από τα σύννεφα και πίσω πάλι στη, καλείται ο κύκλος του νερού.
Η ατμόσφαιρα μάς προστατεύει από τις ακραίες θερμοκρασίες και είναι το σημείο στο οποίο συμβαίνουν όλα τα καιρικά φαινόμενα. Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα τα μελετήσουμε αναλυτικά στις επόμενες σελίδες.

 


Επισκεφθείτε και τη παρακάτω διεύθυνση για περισσότερα στοιχεία:
http://www.ecology.com/