Τι μπορούμε να κάνουμε;
 

Μπορεί οι κλιματικές αλλαγές να είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε όλοι σε ατομικό επίπεδο να βοηθήσουμε στη λύση του.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός, αλλά τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.
Αν και δεν είναι καθαρά όλα τα στοιχεία, η πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι θα πρέπει άμεσα να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Η αποστολή που αναλαμβάνουμε είναι τεράστια. Για να επαναφέρουμε τα επίπεδα των αερίων θερμοκηπίου σε ένα αποδεκτό επίπεδο θα πρέπει να επιφέρουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και τον τρόπο ζωής μας.
Η τεχνολογία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι διαθέσιμη και όχι ιδιαίτερα ακριβή
Οι αποθήκες άνθρακα όπως τα δάση μπορούν να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από το ατμοσφαιρικό αέρα.
Για τη μέγιστη απόδοση στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, τα δέντρα πρέπει να είναι υγιή και ν' αναπτύσσονται σωστά. Σε περίπτωση που είναι σαπισμένα, καμένα ή άρρωστα, ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν.
Οι λίμνες και οι θάλασσες αποτελούν δεξαμενές τροφής και ενέργειας που είναι τεράστιες όχι όμως ανεξάντλητες.
Για να επιβραδύνουμε το ποσοστό αλλαγής κλίματος, μπορούμε να μειώσουμε το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που αποδεσμεύουμε στην ατμόσφαιρα. Αυτό το αέριο του θερμοκηπίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κάθε ημέρα καθώς τα ορυκτά καύσιμα καίγονται, επιταχύνοντας την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Μια καλή αρχή είναι να γίνουν δεσμευτικά τα όσα υπόγραψαν οι κυβερνήσεις κατά την συνδιάσκεψη του Κιότο αλλά και όλοι μας πρέπει να δείξουμε προσοχή στις καθημερινές δραστηριότητες μειώνοντας όσες συνεισφέρουν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα.
 

Σύμφωνα με την Greenpeace τα παρακάτω είναι εύκολο να επιτευχθούν εφ’ όσον θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση:

Μία θερμοκρασία γύρω στους 18-19 βαθμούς είναι αρκετή για να νοιώσουμε άνετα στο χώρο μας. Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη κατά ένα μόλις βαθμό, κερδίζουμε μέχρι και 10% από το λογαριασμό μας.
Ο λέβητας καυστήρας πρέπει να συντηρείται δυο φορές το χρόνο. Σε 2-3 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των εξόδων αγοράς του από την οικονομία στο πετρέλαιο.
Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και θερμοσυσσωρευτές.
Μην σκεπάζετε τα καλοριφέρ και εξαερώνετε τα συχνά.
Το χειμώνα κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες το βράδυ, για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας. Κρατάτε κλειστές τις εσωτερικές πόρτες.
Βάλτε διπλά τζάμια και κουφώματα
Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες νέας τεχνολογίας.
Κλείνετε τα φώτα όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο.
Αξιοποιήστε τον ήλιο για παραγωγή ζεστού νερού. Βάλτε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι σας.
Για μεγαλύτερο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, συνδέστε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο πιάτων και ρούχων.
Επενδύστε στα φωτοβολταϊκά συστήματα (συστήματα που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό).
Αν έχετε ήδη κλιματιστικό, ρυθμίστε το σε μία λογική θερμοκρασία που να μην είναι χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου.
Προτιμήστε το φυσικό δροσισμό. Αερίστε τα δωμάτια σας τη νύχτα, φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα.
Ξέρετε ότι αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, ανακύκλωναν τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250.000 τόνους ετησίως; Για αυτό το λόγο:
Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια.
Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε.
Αντικαταστήστε τις πλαστικές -όποτε μπορείτε- με μία πλαστική ή χάρτινη σακούλα.