Ελ Νίνιο
 

Φαινόμενο που εμφανίζεται στα τροπικά γεωγραφικά πλάτη όπου προκαλείται μια σειρά από κλιματικές διαταραχές, που συνοδεύονται από αλλαγές στην πανίδα και τη χλωρίδα σε μια ευρύτατη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και οι οποίες οφείλονται σ' ένα επιφανειακό θερμό θαλάσσιο ρεύμα. Το Ελ Νίνιο, (Θείο Βρέφος, επειδή έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά, τις ημέρες των Χριστουγέννων, στις ακτές του Περού) που είναι γνωστό στους επιστήμονες εδώ και έναν αιώνα (από το 1895), αποτελεί ανώμαλη εκδήλωση ενός φαινομένου που παρουσιάζεται κάθε χρόνο κατά το μήνα Δεκέμβριο με το σχηματισμό ενός θερμού ωκεάνιου ρεύματος με κατεύθυνση από βορρά προς νότο κατά μήκος των ακτών της νότιας Αμερικής που βρέχονται από τον Ειρηνικό.

Παρατήρηση του φαινομένου σε πραγματικό σχεδόν χρόνο με το πρόγραμμα Tracking the Eye
(310 Kb)

 

Οι ψαράδες παρατήρησαν ότι κάθε 2 με 7 χρόνια στην περίοδο των Χριστουγέννων ξαφνικά λιγόστευαν τα ψάρια σε μεγάλο βαθμό και απέδωσαν το φαινόμενο σε θερμό ρεύμα του Ειρηνικού Ωκεανού, που έφτανε στις ακτές την περίοδο του φαινομένου και αλλοίωνε το ψυχρό ωκεανικό νερό που ευνοεί την ανάπτυξη τις θαλάσσιας ζωής και το οποίο το έλεγαν Ελ Νίνια, δηλαδή «κοριτσάκι». Οι ψαράδες είχαν διαπιστώσει ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου αυτού ποικίλλει. Συνήθως άρχιζε στις αρχές του χρόνου και έφτανε στο κορύφωμα του κατά το Νοέμβριο μήνα και τον επόμενο Ιανουάριο. Ακόμα παρατηρήθηκε ότι μερικές φορές το ρεύμα του Ειρηνικού είναι περισσότερο θερμό, η περίοδος του φαινομένου επιμηκύνεται και φτάνει από τον Ιανουάριο ως το Μάιο-Ιούνιο. Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν παρατηρηθεί εννιά φαινόμενα Ελ Νίνιο και στα περισσότερα από αυτά η θερμοκρασία ανέβηκε σε ζώνη 5 χιλιάδων μιλίων, κατά μήκος των ακτών της Ισημερινής ζώνης.

 

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε την περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού (κόκκινο - βαθύ κόκκινο, συμβουλευτείτε το υπόμνημα) κατά τις περιόδους που τα φαινόμενα Ελ Νίνιο παρουσίασαν τις μεγαλύτερες καταστροφές στον πλανήτη μας.
Κατά τις περιόδους 1982 - 1983 και πιο πρόσφατα 1997 - 1998 χαρακτηρίζονται τα μεγαλύτερα των τελευταίων 120 χρόνων (570 Kb).

 

Το ισχυρότατο Ελ Νίνιο του 1982-1983 επηρέασε εκτός από την αλιεία και τον καιρό με ισχυρότατες και καταστροφικές βροχοπτώσεις και παραπέρα με επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα. Οι ωκεανοί βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με την ατμόσφαιρα. Ο άνεμος στις ακτές του Ισημερινού επηρεάζεται από τα θαλάσσια ρεύματα και αντίστροφα. Έτσι το ισχυρό Ελ Νίνιο του 1982-1983 έφερε τρομερές βροχοπτώσεις στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) και το Περού, για έξι μήνες, ενώ στο άλλο άκρο του Ειρηνικού, στην Αυστραλία και την Ινδονησία, είχαμε καταστροφική ξηρασία και πολύ μεγάλες καταστροφές δασών από πυρκαγιές. Το πιο δυναμικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σημειώνεται το 1997-1998, οπότε η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 3 βαθμούς Κελσίου, που είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται στα τελευταία χρόνια (από το 1972 ως σήμερα) και φυσικά προκάλεσε και προκαλεί τις πιο σημαντικές πλημμύρες που επεκτάθηκαν πια σ' όλη στην Αμερική, αλλά και στην Αφρική και στην Ασία. Έρευνες δε των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι απ' το φαινόμενο έχει επηρεαστεί η Ευρώπη και επομένως και η πατρίδα μας. Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο έχουν άμεση σχέση με την Τρύπα του Όζοντος και σε προέκταση όλα αυτά είναι συνέπεια της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Το φαινόμενο θερμοκηπίου που είναι συνέπεια των καυσαερίων ανεβάζει τη θερμοκρασία και ενισχύει το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Αντίθετα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις με τη σκόνη που στέλνουν στον αέρα, οδηγούν σε ψύξη, ισορροπώντας σε κάποιο βαθμό τα φαινόμενα του θερμοκηπίου. Φαινόμενα Ελ Νίνιο σημειώνονταν και παλιότερα, αλλά πολύ αραιά. Πληθαίνουν όσο πιο εντατική γίνεται η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση. Και παράλληλα μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή. Η ένταση τους και η πυκνότητα τους προκαλούν καταστροφές και αλλοιώνουν γενικά το κλίμα.