Το Κλίμα - Τύποι Κλίματος
Δημιουργήστε μια Όαση

 

Κάθε περιοχή της γης μεγάλη ή μικρή, παρουσιάζει τη δική της ιδιομορφία στο κλίμα κι αυτό γιατί δημιουργείται διαφορετικός συνδυασμός των παραγόντων που αναφέραμε και επηρεάζουν τις κλιματολογικές συνθήκες της. Όμως, κατά μεγάλες χρονικές περιόδους, οι κλιματολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται. Από την αρχαιότητα πολλοί γεωγράφοι και μετεωρολόγοι, ύστερα από παρατηρήσεις αρκετών χρόνων, χώρισαν τη γη σε ζώνες, ως προς το κλίμα. Επικρατέστερη και πιο καθιερωμένη είναι η διαίρεση σε πέντε ζώνες:

α) Τροπική ή διακεκαυμένη· καλύπτει τις περιοχές βόρεια (τροπικός του Καρκίνου 23,5°) και νότια (τροπικός του Αιγόκερω 23,5°) του ισημερινού. Κυριότερα χαρακτηριστικά της ζώνης αυτής είναι ότι ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα όλες τις μέρες του έτους, περίπου δώδεκα ώρες (ισημερία), και αφήνει θερμική ενέργεια μεγαλύτερη απ' αυτή που χάνει η γη εξαιτίας της ακτινοβολίας της έτσι

Εικ. 180 Κλιματικοί Τύποι

Πάτα εδώ  Μέγεθος Αρχείου 176 Kb

παρατηρείται μέση ετήσια θερμοκρασία πάνω από +18° C. Οι βροχοπτώσεις παρουσιάζονται με δυο κυρίως μορφές: σε άλλες περιοχές βρέχει τακτικά όλο το έτος κι έτσι δεν παρατηρείται εποχιακή μεταβολή, σε άλλες περιοχές παρατηρείται εναλλαγή περιόδου βροχών (δίμηνη συνήθως) και περιόδου ξηρασίας (τετράμηνη συνήθως), ενώ σε άλλες περιοχές συνεχής ξηρασία με αποτέλεσμα τη δημιουργία ερήμων, γι' αυτό και σ' αυτή τη ζώνη της γης υπάρχουν έρημοι.
 

β) Εύκρατες (βόρεια και νότια)· καλύπτουν τις περιοχές βόρεια πέρα απ' τον τροπικό του Καρκίνου (23,5° βόρειο γεωγραφικό πλάτος) μέχρι 86,5° και νότια πέρα απ' τον τροπικό του Αιγόκερω (23,5°' νότιο γεωγραφικό πλάτος) μέχρι 66.5°. Εδώ παρατηρούνται οι τέσσερις εποχές του έτους (αντίθετα σε κάθε ημισφαίριο βόρειο και νότιο) και ο ήλιος βρίσκεται πάνω απ' τον ορίζοντα από 9 (Δεκέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο, Ιούνιος στο νότιο ημισφαίριο) ως 14 (Ιούνιος στο βόρειο ημισφαίριο, Δεκέμβριος στο νότιο) ώρες την ημέρα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από το 0° ως +18° C. Οι μετεωρολογικές κατακρημνίσεις είναι περισσότερες το χειμώνα και λιγότερες το καλοκαίρι (κατά ημισφαίριο).

γ) Πολικοί ή κατεψυγμένοι κύκλοι· καλύπτουν τις περιοχές γύρω από τους πόλους (από 66,5° ως 90° γεωγραφικό πλάτος - βόρειο ή νότιο αντίστοιχα). Εδώ ο ήλιος βρίσκεται πάνω απ' τον ορίζοντα για μεγάλο χρονικό διάστημα (πολικές μέρες) ή απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα (πολικές νύχτες). Η ηλιακή θερμότητα είναι μικρότερη απ' αυτήν που ακτινοβολεί η γη με αποτέλεσμα να παρατηρείται μέση ετήσια θερμοκρασία κατώτερη από +10° C το καλοκαίρι και αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν το χειμώνα. Οι μετεωρολογικές κατακρημνίσεις είναι σχετικά αραιές σε όλη τη διάρκεια του έτους.

   

  Δημιουργήστε μια Όαση
 

Σε κάποιες περιοχές κάτω από τις αμμώδεις έρημους υπάρχει νερό παγιδευμένο πάνω από ένα πετρώδες στρώμα. Το νερό έτσι "φυλακίζεται" κοντά στην επιφάνεια. Οι ρίζες των φυτών φτάνουν ως εκεί και μπορούν και αναπτύσσονται. Οι περιοχές αυτές λέγονται οάσεις.
Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα ώστε να φτιάξεις κι εσύ μια όαση.
Θα χρειαστείς τη βοήθεια από ένα ενήλικο
(Πηγή: Ανακαλύπτω το Καιρό, Ερευνητές)

 

Θα χρειαστείς:
Ένα ταψάκι γυάλινο ή μεταλλικό
Ένα κομμάτι μικρού μεγέθους πλαστικό σωλήνα (αλφαδολάστιχο περίπου 60 εκ)
Λίγη άμμο -χώμα
Δυο πλαστικά μπουκάλια
Ένα μικρό καρφί
Μονωτική ταινία
Σπόρους από γρασίδι ή φακές
Μικρή σιλικόνη
Νερό

 
Εικ. 196 Θα χρειαστείς ένα γυάλινο ή μεταλλικό ταψάκι.
Ένα κομμάτι πλαστικό σωλήνα (περίπου 60 εκ. αλφαδολάστιχο) και μονωτική ταινία. Αυτά θα τα συνδέσεις όπως βλέπεις στη εικόνα
Εικ. 197 Τοποθέτησε λίγη άμμο στο ταψάκι




 
Εικ. 198 Φύτεψε μια ποσότητα σπόρους από γρασίδι ή φακές.




 
Εικ. 199 Ζήτησε από έναν ενήλικο να σου κόψει ένα πλαστικό μπουκάλι όπως το νούμερο 1 της παραπάνω εικόνας.
2. Καρφάκι
3. Πλαστικό μπουκάλι ολόκληρο
4. Μονωτική ταινία
Εικ. 200 Τρύπησε με το καρφί τη βάση του μπουκαλιού (3).
Προσοχή η τρυπίτσα που θα δημιουργηθεί πρέπει να είναι μικρή



 

Εικ. 201 Ενώστε με μονωτική ταινία τα δυο μπουκάλια. Το λαιμό του πρώτου (1) στη βάση του δεύτερου (3)
(το καρφί το έβγαλες;)



 
 
Εικ. 202 Στερέωσε τα δυο μπουκάλια σε μια βάση. Το ολόκληρο προς τα πάνω






 
Εικ. 203 Σύνδεσε το άλλο άκρο του σωλήνα από το ταψάκι στο λαιμό του μπουκαλιού (1). Για να μη στάζει η κατασκευή σου πρέπει να χρησιμοποιήσεις λίγη σιλικόνη. Εδώ χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός ενήλικου.
Την επόμενη μέρα ρίξε λίγο νερό στο ολόκληρο μπουκάλι και βίδωσε το καπάκι του
Εικ. 204
Αν κάνεις μερικές μέρες υπομονή θα έχεις τα αποτελέσματα της εικόνας 205
Εικ. 205 Δεν χρειάζεται να ποτίζεις την όασή σου. Το "φυλακισμένο" νερό στο μπουκάλι (1) θα κάνει αυτή τη δουλειά.