Μελέτη του Κλίματος της Περιοχής μας
 

Η δημιουργία μιας πόλης σε μια περιοχή συνεπάγεται βαθιά αλλοίωση των φυσικών διεργασιών.

Το δομημένο περιβάλλον επιδρά σε πολλούς τομείς και προκαλεί ριζικές αλλαγές γύρω του. Αναλυτικότερα, με την κατασκευή μιας πόλης:Επηρεάζεται η υδρολογία και το κλίμα της περιοχής επειδή αλλάζει η μορφολογία και η διαπερατότητα του εδάφους: ρέματα και ποταμοί καλύπτονται (Κηφισός στην Αθήνα) μπαζώνονται, εγκιβωτίζονται  κτλ.,  λίμνες αποξηραίνονται (λίμνες Μουριάς - Αγουλινίτσας στην Ηλεία, Κάρλα στην Θεσσαλία κτλ.
 

Εικ. 191 Οδός Ερμού, Πύργος Ηλείας

 

Οι μεγάλοι όγκοι νερού κατά τους θερινούς μήνες κρατούν θερμοκρασία, για να την χάσουν με ομαλό ρυθμικό τρόπο κατά τους ψυχρούς μήνες, με περισσότερη σοφία απ' ότι οι χερσαίες μάζες. Παρά τις όποιες λειτουργίες των λιμνών τα όριά τους ορατά και προσπελάσιμα, αποτελούσαν μονίμως πρόκληση για τη σύγχρονη τεχνική.

 

Ο προφορικός λόγος για το περιβάλλον, καθώς και ο όποιας μορφής λογοτεχνικός μιλά αυθόρμητα και με ευκρίνεια για ότι συγκροτούσε τον γύρω από τη λίμνη της Αγουλινίτσας, κοντά στον Πύργο της Ηλείας, χώρο.:
"Η αποξήρανση, λέει ένας κάτοικος της περιοχής, 56χρονος γεωργός, Επιταλιώτης, ξέρανε τις πηγές στο βουνό. Δεκαπέντε βρύσες είχε το Επιταλίο με μπόλικο, καθαρό νερό. Στα τέσσερα - πέντε μέτρα έβρισκες άλλοτε νερό, τώρα έπεσε

Εικ. 192 Η πρώην Λίμνη Μουριάς κοντά στον Πύργο Ηλείας

 

στα 100 μ."
"Το κλίμα ήτανε πριν γλυκό και υγρό, λέει 70χρονος γεωργός, Α. Σαμικό. Ο χειμώνας βροχερός. Έριχνε και δέκα μέρες βροχή. Όποτε είχε φουρτούνα η θάλασσα και βροχή μαζί πλημμύριζε ο τόπος ως το σταθμό".

 
 
 

Πάτα στο εικονίδιο.
 Η περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας και οι χρήσης της σήμερα

"Το κλίμα όχι τώρα φυσιολογικό, λέει 61χρονη αγρότισσα, Επιτάλιο. Δεν είναι πια εκείνη η παγιάδα, η δροσιά του καλοκαιριού. Δεν είχες με τη λίμνη αυτόν τον καύσωνα που έχει τώρα".
"Λιγότερες βροχές τώρα, περισσότερη παγωνιά λέει 63χρονος συνταξιούχος ΟΓΑ, Ανεμοχώρι, γιατί όταν το νερό είναι κοντά δεν κάνει παγωνιά. Αυτή καίει το άνθος της ελιάς. Η ομίχλη της λίμνης προστάτευε το άνθος".(Κοβάνη Ε., Λιμνών Αποξηράνσεις)

Εικ. 193 Πρώην Λ. Αγουλινίτσας

Τα κτίρια και οι δρόμοι δημιουργούν μια αδιάβροχη επιφάνεια επειδή καλύπτεται το έδαφος με άσφαλτο ή με τσιμέντο σε ποσοστό 80% ή και 100% της επιφανείας.
Αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι το νερό να μην απορροφάται από το έδαφος, να προκαλούνται πλημμύρες και να πέφτει η στάθμη των υπόγειων νερών.
Η πόλη με τα κτίριά της έχει έντονο ανάγλυφο, η ταχύτητα των ανέμων που φέρνουν βροχή μειώνεται και έτσι οι βροχοφόρες αέριες μάζες μένουν περισσότερο χρόνο πάνω από την πόλη και παρατηρείται μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο σταθμός της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πύργου τα χαρακτηριστικά του τελευταίου επταμήνου, δηλαδή από της αρχές Σεπτεμβρίου 2004 μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2005,  που βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνά μας, είναι οι έντονες βροχοπτώσεις το Δεκέμβριο που ξεπέρασαν τα 252,5 χιλιοστά. Θα ήταν επιπόλαιο βέβαια να αρκεστούμε μόνο στη μέτρηση του έτους που διανύουμε μιας και το κλίμα μιας περιοχής χαρακτηρίζεται, όπως είδαμε, αφού γίνουν μετρήσεις χρονικής περιόδου τριάντα  χρόνων. Αναλυτικά για τους επτά μήνες είχαμε από πλευρά βροχόπτωσης τα παρακάτω στοιχεία: Σεπτέμβριος 2004 82 χιλ., Οκτώβριος 2004 139,1 χιλ., Νοέμβριος 2004 153,7 χιλ., Δεκέμβριος 2004 252,5 χιλ., Ιανουάριος 2005 146,8 χιλ., Φεβρουάριος 2005 161,4 χιλ. κα Μάρτιος 2005 56,6 χιλ.

 

  Πειράματα στη τάξη. Μέτρηση ph νερού βροχής κα πόσιμου νερού, Δήμου Πύργου και εμφιαλωμένου.
Το πείραμα έγινε προκειμένου να εξακριβωθεί αν η ατμόσφαιρα της περιοχής μας περιέχει ρύπους που θα οδηγούσαν σε όξινη βροχή. Το τεστ όπως αναμενόταν ήταν αρνητικό τουλάχιστον για την ώρα!

Εικ. 194 Μέτρηση ph βρόχινου νερού

 

Το μικροκλίμα της περιοχής μεταβάλλεται καθώς η δόμηση επιδρά σ' αυτό μέσ' από τις παρακάτω διαδικασίες:
Τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των πόλεων έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα και θερμοαγωγιμότητα σε σχέση με το έδαφος. Δηλαδή οι τοίχοι, τα πλακόστρωτα και η άσφαλτος λειτουργούν σαν θερμοσυσσωρευτές που αποταμιεύουν θερμότητα την ημέρα και την εκπέμπουν την νύχτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερθέρμανση και να αλλάζει το κλίμα της περιοχής.
Τα ψηλά κτίρια μεταβάλλουν το ανάγλυφο και αλλάζουν την κίνηση των ανέμων. Μερικές φορές τα κτίρια και οι δρόμοι δημιουργούν σήραγγες που αυξάνουν την ταχύτητα του ανέμου.
Το κέντρο της πόλης λόγω των πολλών δραστηριοτήτων έχει πολλά καυσαέρια και ο αέρας είναι πιο θερμός (διαφορά 1 έως και 3 οC) απ' ότι στη περιφέρεια.

 
Απρίλιος 2005
9.00΄ π.μ.
Μετρήσεις θερμοκρασίας, στο σχολείο μας (περιφερειακό σχολείο του Πύργου).
Θερμοκρασία 14 ο
C

Στα πρώτα σπίτια της πόλης
Θερμοκρασία 15 οC

Κέντρο της πόλης (διπλανή φωτογραφία)
Θερμοκρασία 16 οC

Εικ. 195 Μετρήσεις Θερμικρασίας

 

Δημιουργείται έτσι ένα κέντρο χαμηλών πιέσεων. Αν στην περιφέρεια δεν υπάρχουν εργοστάσια, αλλά αντίθετα υπάρχουν ζώνες πράσινου, ο αέρας είναι πιο ψυχρός και κινείται προς την πόλη. Έτσι ανανεώνεται και καθαρίζεται η ατμόσφαιρα των πόλεων.
Για να κινείται άνετα  ο αέρας μέσα στην πόλη χρειάζεται ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Το ύψος των κτιρίων πρέπει να αυξάνεται από τη περιφέρεια προς το κέντρο και όχι αντίθετα όπως συμβαίνει στις πόλεις μας. Η σωστή διάταξη των δρόμων και των δεντροστοιχίων αποτρέπει τη δημιουργία του φαινομένου της σήραγγας που αναφέρθηκε πιο πάνω. Ο προσανατολισμός των δρόμων είναι δυνατόν να επηρεάσει τη βλάστηση, π.χ. δρόμοι με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά επειδή σκιάζονται το μεσημέρι, δημιουργούν ευνοϊκό μικροκλίμα για τη βλάστηση. τα αιωρούμενα σωματίδια από τις διάφορες δραστηριότητες της πόλης αντανακλούν έντονα την ακτινοβολία του ήλιου, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή του κλίματος.