Διεύθυνση του Ανέμου
Κατασκευή Ανεμοδείχτη

 

Διεύθυνση του Ανέμου
 

Τη διεύθυνση του ανέμου τη βρίσκουμε με τους ανεμοδείχτες και την ονομασία τους καθορίζει το ανεμολόγιο (χρειάζεται να συνδεθείς στο διαδίκτυο).
Για τον προσδιορισμό της διευθύνσεως του άνεμου χρησιμοποιούνται ειδικά όργανα τα οποία ονομάζονται ανεμοδείκτες.
O πιο διαδεδομένος τύπος ανεμοδείκτη αποτελείτε από μια κατακόρυφη σιδερένια ράβδο η οποία στο επάνω άκρο της φέρει ένα οριζόντιο μεταλλικό στέλεχος. Στο ένα άκρο του στελέχους αυτού υπάρχουν δύο κατακόρυφα ορθογώνια σιδερένια ελάσματα  που σχηματίζουν δίεδρη γωνία 20 μοιρών περίπου. Το άλλο άκρο βρίσκεται ο δείκτης με το βάρος του οποίου ισορροπούνται δύο ελάσματα. Σε πολλούς  ανεμοδείκτες υπάρχει μόνο ένα έλασμα ή άλλα συστήματα κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

Η κατακόρυφη ράβδος στηρίζετε σ’ ένα  κατακόρυφο ιστό και μπορεί να στρέφετε ελεύθερα μαζί με το μεταλλικό στέλεχος. όταν  πνέει άνεμος, τότε ασκεί πίεση επάνω στα ελάσματα ή στο έλασμα με αποτέλεσμα το βέλος να στρέφεται προς τη διεύθυνση που πνέει ο άνεμος.

 

Στη Μετεωρολογία διεύθυνση του ανέμου θεωρείται αυτή από την οποία φυσά ο άνεμος. Έτσι, βόρειος είναι ο άνεμος που φυσά από την διεύθυνση του Βορρά. Η διεύθυνση μετριέται σε μοίρες. Οι 0  ή 360 μοίρες αντιστοιχούν στο βόρειο άνεμο.
Η κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα όμως δεν παντού η ίδια. Είδη αναφέραμε παραπάνω ότι υπάρχει διαφορά ανάλογα με το ημισφαίριο που βρισκόμαστε. Ακόμη και στην ίδια περιοχή έχουμε διαφορετικές ατμοσφαιρικές κινήσεις των αερίων μαζών ανάλογα με

Εικ. 67

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

τις συνθήκες που επικρατούν: πίεσης, θερμοκρασίας και ύψους. Σε διαφορετικά ύψη στην ατμόσφαιρα ο ατμοσφαιρικός αέρας μπορεί να έχει άλλη ένταση και άλλη διεύθυνση. Μπορείς να δεις ένα βίντεο (300 KB),  αδιάψευστο μάρτυρα. Παρατήρησε την κατεύθυνση του καπνού στην επιφάνεια της γης και την κατεύθυνση των σύννεφων (μελανοστρωμάτων, 600 έως 2000 μέτρα και στρωματοσωρειτών, 300 έως 2.000 μέτρα. Στο βίντεο έχει δοθεί κατά την επεξεργασία ταχύτητα 45 φορές μεγαλύτερη της κανονικής για να μπορείς να δεις την διεύθυνση των σύννεφων κα του καπνού.
Πάτα στον πιλότο κα κάνε τις παρατηρήσεις σου.
Οι κακές καιρικές συνθήκες που θα δεις στο βίντεο ονομάζονται "ύφεση". Οι υφέσεις είναι ο συνήθης τύπος χαμηλών βαρομετρικών το χειμώνα στην Ελλάδα και μετακινούνται ακολουθώντας τη δυτική ανώτερη κυκλοφορία, όπως όλα τα βαρομετρικά συστήματα, προκαλώντας την εξέλιξη του καιρού στις διάφορες περιοχές. Πράγματι μετά από ένα τέταρτο περίπου είχαμε την έναρξη της καταιγίδας.

 

Διεύθυνση

Επίσημο

Κοινό

Β (0ο)

Βοριάς

Τραμουντάνα

ΒΑ (45ο)

Μέσης

Γραίγος

Α (90ο)

Απηλιώτης

Λεβάντες

ΝΑ (135ο)

Εύρος

Σιρόκος

Ν (180ο)

Νοτιάς

Όστρια

ΝΔ (225ο)

Λίβας

Γαρμπής

Δ (270ο)

Ζέφυρος

Πουνέντες

ΒΔ (315ο)

Σκίρων

Μαΐστρος

Εκτός από τα τοπικά τους ονόματα, οι άνεμοι στην Ελλάδα έχουν ανάλογα με την κατεύθυνσή τους δύο ονόματα: Ένα επίσημο και ένα κοινό. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα ονόματα των κυρίων ανέμων (δηλαδή αυτών που πνέουν από κατεύθυνση πολλαπλάσια των 45 μοιρών).Εκτός από το σημείο του ορίζοντα οι άνεμοι παίρνουν ονόματα και από την κατεύθυνσή τους σε σχέση με την μορφολογία του συγκεκριμένου τόπου. Για παράδειγμα ο αληγής άνεμος και ο ανταληγής άνεμος είναι άνεμοι που πνέουν προς τη θάλασσα ή από τη θάλασσα αντίστοιχα (αλς+ηγούμαι). Υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα ανέμων όπως ο μπάτης (θαλάσσια αύρα), ο Βαρδάρης (τοπικός βόρειος - βορειοδυτικός άνεμος της κεντρικής Μακεδονίας κατά μήκος του Αξιού ποταμού, κ.ά.

 

Για πλήρη ονοματολόγιο των ανέμων συνδέσου στο διαδίκτυο και επισκέψου τη παρακάτω σελίδα του Γυμνασίου Αμμοχωρίου Φλώρινας:
http://gym-ammoch.flo.sch.gr/meteo/meteo.htm 

   
 

   
  Κατασκευή Ανεμοδείχτη
 
 
Υλικά που θα χρειαστείς:

Ένα κουτί από σκληρό χαρτόνι για να κόψεις τα μέρη που θα χρειαστείς.
Ένα κομμάτι σύρμα
Χάρακα, κόλλα
Ψαλίδι
Μια πυξίδα (μπορείς να βρεις στα καταστήματα παιχνιδιών)

Εικ. 69

 
 
Εικ. 70 Εικ. 71 Εικ. 72 Εικ. 73
Εικ. 74
  Κοπή - Συναρμολόγηση:
 

Κόψε μια μεγάλη πλευρά του κουτιού και κατασκεύασε τo παραπάνω σχήμα (Εικ. 74). Οι διαστάσεις που βλέπεις (Εικ. 70, Εικ. 71) είναι ενδεικτικές αλλά δοκιμασμένες!!! Αν το χαρτόνι που έχεις είναι λεπτό μπορείς να κόψεις περισσότερα κομμάτια και να τα κολλήσεις μεταξύ τους. Ανάλογα μπορείς να κατασκευάσεις τη βάση του ανεμοδείκτη σου (Εικ. 69) και το στήριγμά του.

 

Με το σύρμα σχημάτισε τα σύμβολα των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα Β, Ν, Α, Δ (πιο εύκολα στην κατασκευή είναι οι αγγλικοί χαρακτήρες (N, S, E, W).
Με τη βοήθεια της πυξίδας, βρες το Βορρά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα σημεία. Στερέωσε τα σύρματα με τα σύμβολα στις κατάλληλες θέσεις.

 

Στερέωσε μ' ένα κομμάτι σύρμα  το βέλος πάνω στο στήριγμα ώστε να μπορεί να περιστρέφεται. (Πρέπει να τσακίσεις λίγο το χαρτόνι στο πάνω μέρος ώστε το σύρμα να το τρυπήσει και να στερεώσει. (Εικ. 75)
Πρέπει να προσέξεις ώστε ο ανεμοδείκτης να ισορροπεί πάνω στο στήριγμα επειδή το πτερύγιο έχει μεγαλύτερο βάρος από το δείκτη του βέλους.
Τώρα είσαι έτοιμος να αρχίσεις την έρευνα.

Εικ.75

Φέρε τον ανεμοδείκτη σου απέναντι στον άνεμο και άφησέ τον να περιστραφεί μέχρι να σταθεί και να σου δείξει τη κατεύθυνση του ανέμου.

Το σημείο από το οποίο φυσά ο άνεμος το δείχνει η μύτη του βέλους. Κοίτα το σημείο του ορίζοντα στο οποίο αντιστοιχεί και έτσι μπορείς να ονομάσεις τον άνεμο.Οι ανατολικοί άνεμοι συνήθως φέρνουν βροχή, ενώ με τους δυτικούς ανέμους η ατμόσφαιρα καθαρίζει. οι βόρειοι άνεμοι σημαίνουν κρύο καιρό, ενώ οι νοτιάδες συνδέονται με ζέστη. Τα παραπάνω ισχύουν για το βόρειο ημισφαίριο. Στο νότιο ημισφαίριο όλα συμβαίνουν αντίστροφα.

 

Εικ. 76

 

Ανεμοδείχτη σαν της εικόνας 76
μπορείς να βρεις στο εμπόριο
.