Η Θερμοκρασία
Το Θερμόμετρο
Θερμομετρικές Κλίμακες
Μετατροπές Θερμοκρασιών
Κατασκευή Θερμόμετρου
Θερμόμετρο Μεγίστου - Ελαχίστου

Μετατροπές Θερμοκρασιών
 

Η Θερμοκρασία
 

Στη γενική της σημασία η έννοια της θερμοκρασίας μας δείχνει το πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα. Για έναν επιστήμονα όμως η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο γρήγορα ή αργά κινούνται τα μόρια ενός σώματος.

Ο ατμοσφαιρικός αέρας θερμαίνεται από τον ήλιο και το εσωτερικό της γης. Σπουδαιότερη πηγή θερμότητας όμως είναι ο ήλιος, που η ακτινοβολία του είναι η πρωταρχική αιτία των φαινομένων της γήινης ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας παρουσιάζει ανώμαλες και κανονικές μεταβολές. Οι ανώμαλες οφείλονται στην εναλλαγή των αέριων μαζών, στον άνεμο, στη νέφωση κτλ. και οι κανονικές στην περιστροφική κίνηση της γης.

Η θερμοκρασία της γης στους διάφορους τόπους της δεν είναι η ίδια. Η θερμοκρασία ενός τόπου εξαρτάται από το πόσο ψυχρός ή θερμός είναι ο αέρας, που βρίσκεται σ’ αυτόν τον τόπο.
Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί επίσημα στη γη είναι 58°C (136°F) στην Ελ Αζίζια της Λιβύης. Αντίστοιχα η μικρότερη είναι -89°C (-128°F) στο Βόστοκ της Ανταρκτικής.
Ο αέρας θερμαίνεται η ψύχεται ανάλογα:

1. Με τη θέση και το γεωγραφικό πλάτος του τόπου, αν, δηλ., είναι κοντά στη θάλασσα, στον κάμπο ή στο βουνό, αν βρίσκεται κοντά στον ισημερινό η στους πόλους.
2. Με την εποχή· αν είναι άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο ή χειμώνας.
3. Με τις καιρικές συνθήκες· αν είναι συννεφιά, αν φυσούν ψυχροί άνεμοι.

 
4. Με το ύψος. Η θερμοκρασία του αέρα ελαττώνεται, όσο ανυψωνόμαστε μέσα στην ατμόσφαιρα. Η πτώση (ελάττωση) της θερμοκρασίας ανά 100 μ. στην Ελλάδα είναι 0,6° Κ.

Το Θερμόμετρο


Το θερμόμετρο είναι το όργανο με το οποίο μετράμε τη θερμοκρασία των διάφορων σωμάτων. Ξέρουμε ότι όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία των σωμάτων τότε μεταβάλλονται και κάποιες ιδιότητές των π.χ. συστέλλονται και διαστέλλονται και γενικά μεταβάλλουν σχήμα και όγκο, όταν η θερμοκρασία τους αυξάνεται ή ελαττώνεται.
Δεν είναι γνωστός ο εφευρέτης του θερμόμετρου. Άλλοι το αποδίδουν στο Γαλιλαίο, άλλοι στο Βάκωνα και άλλοι στον Ολλανδό Ντρέμπελ. Στην αρχαιότητα ο Ήρωνας και ο Φίλωνας επινόησαν όργανα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας,

Εικ. 19 Θερμόμετρο

που τα ονόμαζαν θερμοσκόπια.
   
 

   
  Θερμομετρικές Κλίμακες
 


Κλίμακα Κελσίου

Ο Κέλσιος χρησιμοποίησε ένα σωλήνα, που στο κάτω μέρος κατάληγε σε σφαιρικό δοχείο γεμάτο με υδράργυρο. Θέρμανε σε υδρατμούς το θερμόμετρο του, σημείωσε το βαθμό 100° εκεί που σταμάτησε η διαστολή του υδραργύρου και έκλεισε το στόμιο του σωλήνα, λιώνοντας το γυαλί με φωτιά. Έβαλε στη συνέχεια τη βάση του θερμόμετρου σε τριμμένο πάγο. Εκεί που σταμάτησε η συστολή του υδραργύρου σημείωσε το βαθμό . Ύστερα, χώρισε με προσοχή και ακρίβεια την απόσταση σε 100 ίσα μέρη και καθένα από αυτά τα μέρη ονομάζεται βαθμός Κελσίου (1 0C).
Για να μετράμε θερμοκρασίες μικρότερες του μηδενός ο σωλήνας του θερμόμετρου χωρίζεται σε ίσα διαστήματα κάτω από το 0°. Τους βαθμούς πάνω από το 0° τους σημειώνουμε με το σημείο της αριθμητικής + (συν) και τους κάτω από το 0° με το - (πλην).

Κλίμακα Φαρενάιτ (Fahreneit)

Ο Φαρενάιτ, ταυτόχρονα σχεδόν, κατασκεύασε το θερμόμετρο του. Το θερμόμετρο κλίμακας Φαρενάιτ δείχνει 32° βαθμούς εκεί που λιώνει ο πάγος δηλαδή όπου δείχνουν 0° τα θερμόμετρα της κλίμακας του Κελσίου και του Ρεομύρου, και 212° βαθμούς εκεί που βράζει το νερό, εκεί δηλαδή που το θερμόμετρο του Κελσίου δείχνει 100° και του Ρεομύρου 80°. 

Κλίμακα Ρεομύρου

Ο Ρεομύρος, την ίδια εποχή (1740), με την ίδια μέθοδο, κατασκεύασε το θερμόμετρο του με μια μόνο διαφορά. Εκεί που σταμάτησε η διαστολή του υδραργύρου πάνω στους ατμούς σημείωσε τον αριθμό 80°, αντί του 100° του Κελσίου. Έτσι, οι βαθμοί του είναι μεγαλύτεροι. Οι 100° του Κελσίου αντιστοιχούν σε 80° του Ρεομύρου.

Συνήθως, στα θερμόμετρα τοίχου, δίπλα στο σωλήνα με τον υδράργυρο, πάνω σε ξύλινη, μεταλλική ή πλαστική βάση, είναι χαραγμένες και οι τρεις κλίμακες κι έχουν στην κορυφή τα αρχικά των εφευρετών τους C R F. Εκεί, βλέπουμε· πως στο 0°, των κλιμάκων C (Κελσίου) και R (ή Ρ) αντιστοιχεί το 32° του F (ή Φ). Και στο 100° του C αντιστοιχεί το 80° του R και το 212° του F.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν και την κλίμακα Κέλβιν στην οποία το απόλυτο μηδέν (δηλ. εκεί που μια ουσία δεν έχει καμία απολύτως θερμική ενέργεια) αντιστοιχεί στους 
273 0C. Οι βαθμοί της κλίμακας Κέλβιν έχουν το ίδιο μέγεθος με τους βαθμούς Κελσίου και συνεπώς η θερμοκρασία τήξης του πάγου αντιστοιχεί σε 273 0C.

   
  Μετατροπές Θερμοκρασιών
 

 

Μετατροπέας Θερμοκασιών

Θερμοκρασία Αέρα =

°F °C °K

Fahrenheit

Celsius Kelvin
 
 
 
  Πηγή Μετατροπέα: http://education.arm.gov/teacherslounge/calculators/heatindex.stm
   
 

   
  Κατασκευή θερμόμετρου
(Χρειάζεται επίβλεψη από ενήλικο)
 

Για να κατασκευάσουμε ένα θερμόμετρο θα χρειασθούμε τα εξής:
 
Ένα μικρό, άδειο, διαφανές, φιαλίδιο π.χ. από αντιβιοτικό ή από ποτό. Ένα λεπτό γυάλινο ή πλαστικό διαφανές σωληνάκι, οινόπνευμα χρωματισμένο, πάγο, πλαστελίνη, μια συσκευή μίνι γκαζ και ένα μπρίκι ή αν κάνουμε το πείραμα στο σχολείο ένα δοχείο ζέσεως για να βράσουμε μια ποσότητα νερού.

 

Εικ 20 Υλικά

Γεμίζουμε το φιαλίδιο με χρωματισμένο οινόπνευμα. Στερεώνουμε στο στόμιο του φιαλιδίου, με την πλαστελίνη, το σωληνάκι. Φροντίζουμε το οινόπνευμα να βρίσκεται-μερικά εκατοστά στο σωλήνα.(Εικ 21)

Τοποθετούμε ύστερα το φιαλίδιο σε πάγο που λιώνει και περιμένουμε.(Εικ 22)
Το οινόπνευμα του φιαλιδίου συστέλλεται και κατεβαίνει η στάθμη του στο σωλήνα
(Εικ 23). Εκεί όπου θα σταματήσει, βάζουμε ένα σημάδι που αντιστοιχεί στους 0°. (Εικ 24)

Εικ. 22

 

Εικ. 24
 
 
 
 
 

Εικ. 23

Στη συνέχεια παίρνουμε την κατασκευή μας και

Εικ 21

 
 
 
 
 
 
 
 
 κρατούμε

Εικ. 25

 
 
 
 
 
 
 

το φιαλίδιο πάνω στους ατμούς του δοχείου ζέσεως που βράζει. (Εικ 25)

Στις Εικόνες 26 και 27 παρατηρούμε ότι το οινόπνευμα του φιαλιδίου διαστέλλεται και η στάθμη του στο σωληνάκι ανεβαίνει.

Εικ 26 Εικ 27

Σημαδεύουμε πάλι στο σημείο, όπου θα σταματήσει που αντιστοιχεί στους 100° βαθμούς. Κλείνουμε το πάνω μέρος του σωλήνα με πλαστελίνη.Εικ 28-29

Εικ 28   Εικ 29

Χωρίζουμε στα 100 ίσα μέρη την απόσταση ανάμεσα στο 0° και στο 100° (Εικ 30 - 31). Έτσι έχουμε ένα πρόχειρο εκατοντάβαθμο θερμόμετρο. Φυσικά, αυτό δεν είναι εύχρηστο και έχει πολλές ατέλειες. Κατασκευάζοντας το όμως κάνουμε, ότι ακριβώς ή περίπου έκαναν ο Σουηδός Κέλσιος, ο Γάλλος Ρεομύρος και ο Ολλανδός Φαρενάιτ.

  Εικ 30 Εικ 31
   
 

   
  Θερμόμετρο Μεγίστου - Ελαχίστου
 
 

Χρησιμοποιούνται σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς για τη μέτρηση της μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας της ημέρας. Αποτελούνται από ένα δοχείο που συνδέεται με έναν τριχοειδή σωλήνα σχήματος U, ο οποίος καταλήγει στο αντίθετο τμήμα σε μια σφαίρα. Στον σωλήνα σχήματος U υπάρχει υδράργυρος και στη σφαίρα (στον άλλο κλάδο του σωλήνα) αλκοόλη.


Μπορείς να βρεις τέτοια θερμόμετρα αν επισκεφτείς ένα φαρμακείο.

Εικ. 32

 
 

Κάτω από τη στάθμη του υδράργυρου υπάρχουν δύο μικρές γυάλινες σπείρες, οι οποίες έχουν στο εσωτερικό τους ένα κομμάτι σίδηρο. Όταν μετακινούνται οι στάθμες του υδράργυρου, οι μικρές σπείρες μετακινούνται και αυτές και το κατώτερο άκρο της αριστερής δείχνει την ελάχιστη και το κατώτερο της δεξιάς τη μέγιστη θερμοκρασία. (Εικ 33)

Στην εικόνα 33 το μπλε βέλος δείχνει την ελάχιστη θερμοκρασία μιας ανοιξιάτικης μέρας (23 0C),(χρονικό διάστημα 8.00 το πρωί έως 13.00 το μεσημέρι)  και το κόκκινο βέλος την ανώτερη που έφθασε στους (26 0C) κατά την διαδικασία του πειράματος στο σχολείο μας.

Εικ 33