Δροσιά (Δρόσος)
Μελετήστε Πειραματικά το σημείο Δρόσου

 

Δροσιά (Δρόσος)
 

Είναι τα σταγονίδια του νερού, που βλέπουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά όχι σπάνια και το καλοκαίρι πάνω στη χλόη και στα φύλλα των δέντρων.

Το φαινόμενο μελέτησε πρώτος ο Αριστοτέλης και έδωσε τη σωστή του εξήγηση: Στις ξάστερες νύχτες η χλόη και τα φύλλα χάνουν θερμότητα, γιατί αυτή ακτινοβολείται στο διάστημα. Τότε, οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας, που έρχονται σ’ επαφή μαζί τους, υγροποιούνται και σχηματίζουν τη δροσιά. Το φαινόμενο ευνοείται προπάντων όταν ο ουρανός είναι αίθριος και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας υπάρχει μια αρκετά

Εικ.117 Δρόσος

 

αισθητή εξάτμιση από το έδαφος. Η εξάτμιση αυτή, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη νύχτα, αναγκάζει το στρώμα των υδρατμών να επικαθίσει ως υγρό πάνω στα σώματα του εδάφους και να σχηματιστεί έτσι η δροσιά.
Δροσιά δεν πέφτει, όταν υπάρχει συννεφιά, με καιρό ξερό κι όταν φυσάει άνεμος είναι ελάχιστη το χειμώνα και σχεδόν καθόλου το καλοκαίρι.
Η έλλειψη ρευμάτων αέρα ευνοεί το φαινόμενο, ενώ η ηρεμία που επικρατεί στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας είναι ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη της δροσιάς. Η μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου που παρατηρείται σε ορισμένες φυτικές επιφάνειες οφείλεται στη συμπύκνωση πάνω σε αυτές, εκτός από την υγρασία του αέρα, και εκείνης που εξέρχεται από τις ίδιες τις επιφάνειες.
Σημείο δρόσου ονομάζεται η θερμοκρασία στην οποία ο αέρας δεν μπορεί να διατηρήσει άλλους υδρατμούς, γίνεται δηλαδή κεκορεσμένος από υδρατμούς, με αποτέλεσμα να συμπυκνωθούν οι υδρατμοί που πλεονάζουν και να σχηματιστεί η δροσιά. Αν η θερμοκρασία κατέβει υπό το μηδέν, τότε αντί της υγρής δροσιάς (νερό), σχηματίζεται στερεή πάχνη (πάγος).

   
 

   
  Μελετήστε Πειραματικά το σημείο Δρόσου
 
 

Θα χρειαστείτε:
Ένα δοχείο, ένα θερμόμετρο, νερό και παγάκια.
Βρείτε την θερμοκρασία του αέρα.
Βάλτε νερό στο δοχείο. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει νερό στην εξωτερική του επιφάνεια.
Τοποθετείστε το θερμόμετρο στο δοχείο και προσθέστε παγάκια ανακατεύοντας συγχρόνως με το θερμόμετρο
(Εικ. 119).

Εικ. 118 Σημείο Δρόσου

 

Παρατηρείστε την εξωτερική επιφάνεια του δοχείου και την ένδειξη του θερμόμετρου.
Την χρονική στιγμή που θα δείτε την εξωτερική επιφάνεια του δοχείου να υγροποιείται,
(Εικ. 120) σημειώστε τη θερμοκρασία του θερμομέτρου.  Η επιφάνεια τότε έχει φτάσει στο σημείο δρόσου δηλαδή στο σημείο το οποίο ο

Εικ. 119

Εικ.120

 

αέρας γύρω από το δοχείο δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τους υδρατμούς και η σχετική υγρασία έχει φθάσει στο 100% .
Το σημείο δρόσου ή θερμοκρασία δρόσου είναι σημαντικό να είναι γνωστό επειδή σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα σχηματίζουν την ομίχλη, την πάχνη, τα σύννεφα.