Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
 

Κάθε πρωί όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας κοιτάζουμε προς τον ουρανό για να μαντέψουμε τι καιρό θα κάνει. Οι πρωταγωνιστές του καιρού, ο ήλιος, η βροχή, το χαλάζι, η υγρασία, τα σύννεφα, το χιόνι οι καταιγίδες, κ.α. είναι γνωστοί σε όλους μας. Οι μηχανισμοί οι οποίοι τους προκαλούν, τους κατευθύνουν και μετά τους εξαφανίζουν είναι άγνωστοι στους περισσότερους από εμάς. Οι συνεχείς μεταβολές του καιρού και οι κλιματικές αλλαγές απασχολούσαν τους ανθρώπους από τα παλιά χρόνια μιας και αυτοί ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι απ’ ότι εμείς σήμερα. Ένας παγετός σε ακατάλληλη στιγμή ή μια παρατεταμένη ξηρασία μπορούσε να σημαίνει για τους προγόνους μας θάνατο από πείνα. Έτσι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρατηρούν προσεκτικά τα μετεωρολογικά φαινόμενα ψάχνοντας για κανόνες ή τακτικές επαναλήψεις

Παραλία Κουρούτα Ηλείας
Στο φόντο η Ζάκυνθος

 

τους, που θα τους βοηθούσαν να τα προβλέψουν. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να εξηγούμε τη συμπεριφορά του καιρού αλλά και να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης σήμερα μπορούμε να έχουμε μια αρκετά καλή γνώση της λειτουργίας του κλίματος του πλανήτη μας. Το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει, περνώντας από περιόδους ζέστης σε αυτές κρύου. Πρόσφατα οι επιστήμονες απόδειξαν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να επιταχύνουν την αλλαγή στο κλίμα και να επηρεάσουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη μας. Για παράδειγμα η καύση καυσίμων και η καταστροφή δασών έχει οδηγήσει σε αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συμβαίνει με φυσικό τρόπο. Με την φετινή εργασία μας θα εξερευνήσουμε το μηχανισμό της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και του κλίματος, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τις τεχνικές πρόγνωσης του καιρού αλλά και κατά πόσο τα παραπάνω επηρεάζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και αντίστροφα πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα.
Σας συμβουλεύουμε να πλοηγηθείτε στο δικτυακό μας χώρο με τη σειρά των περιεχομένων δίπλα αν και μπορείτε να μελετήσετε όποια σελίδα θέλετε με τη σειρά που εσείς επιθυμείτε.
Καλή σας πλοήγηση!